Петролът с лек ръст въпреки неубедителните действия на ОПЕК+ и ниското търсене

ОПЕК+ увеличи добива на петрол едва със 100 000 барела на ден от септември

09:41 | 4 август 2022
Обновен: 12:35 | 4 август 2022
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Суровият петрол се колебае около 91 долара за барел след като вчера затвори на най-ниските нива на от близо 6 месеца. Инвеститорите претеглят малкото увеличение на добива от групата ОПЕК+ спрямо слабото търсене на бензин в САЩ и нарастващите петролни резерви, предава Bloomberg.  

West Texas Intermediate (WTI) поскъпна над 91 долара за барел в началото на азиатската сесия, след като в сряда поевтиня с 4%. Организацията на страните износителки на петрол и нейните партньори се съгласиха да увеличат добива на петрол едва със 100 000 барела на ден през септември, като подчертаха „крайно ограничения“ свободен капацитет“.

В САЩ правителствени данни показаха, че американците шофират по-малко отколкото през лятото на 2020 година, когато противоепидемичните мерки наложени за борба с коронавируса ограничиха пътуванията до минимум. Резервите от петрол в страната са нараснали с 4 млн. барела за миналата седмица, включително и в основното хранилища в Кушинг, Оклахома.

Суровият петрол вече изтри цялата печалба, която натрупа след нахулването на Русия в Украйна в края на февруари. Откакто достигна цена от 130 долара за барел през март, американският бенчмарк WTI се търгува по-евтино поради признаци, че Русия все още успява да продаде петрола си на световните пазари, както и заради нарастващите опасенията на инвеститорите, че глобалното забавяне ще свие потреблението на енергия. Един от поредните сигнали от Азия, от китайската Бежова книга заявиха, че икономиката на страната допълнително е отслабнала през юли.

„Въпреки че цените на петрола са подкрепени от малкото увеличение на квотата за добив на ОПЕК, като цяло тенденцията е да се понижават поради разочароващите макро данни, особено от Китай, както и увеличаването на запасите от суров петрол в САЩ“, каза Нийл Бевъридж, старши енергиен анализатор в Sanford C Bernstein & Co.

Увеличението на добива от ОПЕК+ е крайно недостатъчно въпреки посещението на Джо Байдън в Саудитска Арабия миналия месец, когато президентът на САЩ призова производителите да увеличат доставките като част от усилията му за ограничаване на инфлацията. Все пак администрацията му може да поеме глътка въздух заради значителното отстъпление на средните цени на бензина на дребно, които паднаха с почти 1 долар за галон (3,78 литра бел. прев.), откакто достигнаха рекорд в средата на юни.

Въпреки че пазарът на петрол остава в обратно контанго - възходящ модел, белязан от краткосрочни цени, търгуващи над по-дългосрочните - ключовите диференциали са се стеснили, сигнализирайки, че недостига на физическите пазари отслабва.