Петролът отбеляза лек спад в очакване на срещата на ОПЕК+ за производството

West Texas Intermediate се търгуваше малко над $94 за барел след колебание между печалби и загуби

09:31 | 3 август 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цените на петрола се колебаеха преди срещата на ОПЕК+, докато търговците чакат да видят дали групата ще се вслуша или ще отхвърли призива на САЩ за увеличаване на доставките на суров петрол.

West Texas Intermediate се търгуваше малко над $94 за барел след колебание между печалби и загуби. Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзници се събират по-късно в сряда и проучване на Bloomberg сред търговци и анализатори предполага, че алиансът, воден от Саудитска Арабия, е по-вероятно да запази стабилно производството през септември, отколкото да се споразумее за увеличение.

Инвеститорите също така следят последиците от посещението на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси в Тайван, което разпали напрежението между Вашингтон и Пекин и намали апетита за рискови активи. Пекин обяви военни учения, както и икономически ограничения срещу острова, докато Пелоси проведе пресконференция с президента Цай Инг-уен.

Петролът потъна до най-ниското си затваряне за повече от пет месеца по-рано тази седмица, губейки по-голямата част от печалбите, наблюдавани след нахлуването на Русия в Украйна. Този спад се дължи на знаци, че затегнатите физически пазари се отпускат, а инвеститорите се притесняват от икономическо забавяне. Във вторник говорители от Федералния резерв сигнализираха, че банката ще продължи да затяга паричната политика, за да потуши инфлацията.

„Въпреки че може да има малко увеличение, е малко вероятно ОПЕК+ да обяви значително увеличение на производството предвид нарастващите страхове от рецесия и спада с около 25 долара на цените на петрола от началото на юни“, каза Стивън Инес, управляващ партньор в SPI Asset Management.

Президентът на САЩ Джо Байдън посети Саудитска Арабия миналия месец в опит да убеди ОПЕК+ да произвежда повече суров петрол, след като бензинът в САЩ удари рекорд. Преди срещата тази седмица служител на администрацията говори за перспективата за положително съобщение, въпреки че някои членове не успяха да изпълнят квотите за производство.

Goldman Sachs Group Inc. заяви, че очаква ОПЕК+ да се съгласи на „умерено“ увеличение на производството, според бележка от анализатори. В момента световният пазар на суров петрол е изправен пред дефицит от 2 милиона барела на ден, а запасите са близо до рекордно ниски нива, каза банката.

Преди сесията на ОПЕК+ Американският петролен институт съобщи, че запасите от суров петрол в САЩ са се увеличили с повече от 2 милиона барела, според хора, запознати с данните. Правителствените данни ще последват по-късно в сряда.

Бързият спред на суровия петрол Brent - разликата между двата му най-близки договора - се стесни до най-ниското ниво от май, което предполага, че физическото напрежение намалява. Разликата беше 1,85 долара за барел в сряда, спад от над 4 долара преди около месец.