Признаци за облекчаване на пазара свалиха цената на петрола преди срещата на ОПЕК+

West Texas Intermediate падна до близо 93 долара за барел, след като загуби почти 5% в понеделник

09:32 | 2 август 2022
Обновен: 11:43 | 2 август 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Петролът поевтиня допълнително от най-ниското си затваряне за повече от пет месеца, докато търговците отброяваха часовете до срещата на ОПЕК+ относно производствената политика и следяха признаци, че физическите пазари на суров петрол са станали по-малко напрегнати през последните седмици.

West Texas Intermediate падна до близо 93 долара за барел, след като загуби почти 5% в понеделник поради признаци, че глобалното забавяне ще навреди на търсенето на енергия. Организацията на страните износителки на петрол и съюзниците ще се съберат виртуално в сряда, за да вземат решение относно политиката за добив за септември. С наближаването на тази среща, обратното контанго на пазара се стесни.

В Азия инвеститорите наблюдаваха рязкото нарастване на напрежението между САЩ и Китай, предизвикано от очакваното посещение на председателя на Камарата на представителите Нанси Пелоси в Тайван. Конфликтът притъпи апетита за рискови активи, като акциите и повечето стоки се понижиха.

Суровият петрол започна август на слаба основа, след като отбеляза спад през предходните два месеца поради опасения, че глобалното забавяне ще унищожи търсенето на енергия. Спадът подкопа почти всички печалби, наблюдавани след нахлуването на Москва в Украйна в края на февруари, въпреки че Вашингтон и Европейският съюз наложиха редица санкции върху руския енергиен износ.

„Разказът за цените на петрола продължава да се върти около пазарното ценообразуване за рисковете за растеж“, каза Йеап Джун Ронг, пазарен стратег в IG Asia Pte Ltd. Има очаквания за забавяне на търсенето, което може да доведе до стесняване на обратното контанго, каза той, позовавайки се на модела, при който краткосрочните цени се търгуват с премия спрямо по-дългосрочните.

Бързият спред на суровия петрол Brent - разликата между най-близките му два договора - се стесни значително този месец, след като икономическите опасения се задълбочиха, производителят от ОПЕК Либия възобнови доставките и се появиха признаци за по-слабо търсене на бензин в САЩ. Разликата беше 1,99 долара за барел във вторник, спад от близо 4 долара преди около месец.

Срещата на ОПЕК+ идва, след като президентът Джо Байдън призова Саудитска Арабия да добива повече петрол при посещението си в кралството миналия месец. Алиансът вече се съгласи да върне доставките на нивата от преди избухването на пандемията от коронавирус, въпреки че някои членове не успяха да изпълнят изцяло своите производствени квоти.

Инвеститорите също ще обърнат внимание на печалбите и коментарите на BP Plc във вторник, след като конкуренти, включително Shell Plc, отчетоха рекордни печалби. Цените на петрола е по-вероятно да се повишат, отколкото да паднат, тъй като ограниченото предлагане надвишава рисковете за търсенето, каза миналата седмица главният изпълнителен директор на Shell Бен ван Берден.