Неравенството в Индия се задълбочава, а местните милиардери са жадни за растеж

Състоянието на индийските милиардери Амбани и Адани възлиза на $208 млрд.

18:03 | 2 август 2022
Обновен: 18:41 | 2 август 2022
Автор: Зорница Крушарска
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

Индийският милиардер Мукеш Амбани и неговите помощници се сблъскаха с неочаквана дилема през юни, когато обсъждаха коя да бъде следващата им сделка.

Компанията Reliance Industries Ltd. на Амбани обмисляла да закупи чуждестранен телекомуникационен гигант, когато до тях достигнала информация, че Гаутам Адани - който няколко месеца по-рано изпреварил Амбани като най-богатия човек в Азия - планира да участва в първата голяма продажба на 5G ефирни вълни в Индия, информира Bloomberg.

Reliance Jio Infocomm Ltd. на Амбани е водещият играч на мобилния пазар в Индия, докато Adani Group дори няма лиценз за предлагане на безжични телекомуникационни услуги. Но самата идея, че той би могъл да обмисля сделка, която е толкова важна за амбициите на Амбани, поставя лагера на магната в състояние на повишена готовност.

Според запознати с дискусиите един от помощниците е посъветвал Амбани да диверсифицира дейността си извън индийския пазар, докато друг е посъветвал да се запазят средствата, за да се отблъсне всяко предизвикателство на местния пазар.

Амбани, чието богатство възлиза на почти 90 млрд. долара, в крайна сметка не е подал оферта за чуждестранната фирма, отчасти защото е решил, че ще е по-прозорливо да запази финансовата си мощ в случай на предизвикателство от страна на Адани, който тази година е на първо място по богатство в света - с 118,3 млрд. долара, по данни на Bloomberg Billionaires Index.

След като в продължение на повече от две десетилетия мирно разширяваха дейността си в съответните области, двамата най-богати хора в Азия все повече стъпват на една и съща почва, защото Адани насочва погледа си отвъд традиционните си области на дейност.

Династии на милиардери

Така се задава сблъсък с все по-широки последици както отвъд границите на Индия, така и у дома, тъй като икономиката на стойност 3,2 трилиона долара навлиза в цифровата ера, предизвиквайки надпревара за богатство отвъд секторите, свързани със суровините, в които Амбани и Адани натрупаха първоначалното си състояние. Възможностите, които се появяват - от електронната търговия до стрийминга и съхранението на данни - напомнят на икономическия бум в САЩ през 19-ти век, който подхранва възхода на милиардерски династии като Карнеги, Вандербилт и Рокфелер.

Двете индийски фамилии са също толкова жадни за растеж и това означава, че те неизбежно ще се сблъскат, казва Арун Кеджривал, основател на инвестиционната консултантска фирма KRIS в Мумбай, който следи индийския пазар и двамата милиардери от две десетилетия.

"Ambanis и Adanis ще си сътрудничат, ще съществуват заедно и ще се конкурират", казва той.

"И накрая по-силните ще процъфтяват”.

В публично изявление от 9 юли Adani Group заяви, че няма намерение да навлиза в потребителското мобилно пространство, в което понастоящем доминира Ambani, както и че ще използва всички ефирни вълни, закупени на правителствения търг, само за създаване на "частни мрежови решения" и за повишаване на киберсигурността на своите летища и пристанища.

Въпреки това се спекулира, че в крайна сметка Adani Group може да се впусне в предлагането на безжични услуги за потребителите.

"Не подценявам едно пресметливо навлизане на Adani Group в потребителското мобилно пространство по-късно, за да се конкурира с Reliance Jio", казва Санкаран Маникути, бивш професор в Индийския институт по мениджмънт в Ахмедабад, който продължава да е гостуващ преподавател там и е работил много по въпросите на семейния бизнес, телекомуникациите и стратегията в развиващите се икономики.

В продължение на десетилетия бизнесът на Адани беше съсредоточен върху сектори като пристанища, въгледобив и корабоплаване - области, от които Амбани не се интересуваше на фона на големите си инвестиции в петрол. Но през последната година това се промени драстично.

През март беше съобщено, че Adani Group проучва потенциални партньорства в Саудитска Арабия, включително възможността за закупуване на масивния износител на петрол - Aramco, съобщи Bloomberg News. Няколко месеца преди това Reliance, която все още получава по-голямата част от приходите си от дейности, свързани със суров петрол, се отказа от плана си да продаде 20% дял в енергийното си подразделение на Aramco, като по този начин развали сделката, която се подготвяше от две години.

Двамата милиардери също така се припокриват значително в областта на зелената енергия, като всеки от тях обещава да инвестира над 70 млрд. долара в сфера, която е силно свързана с приоритетите на правителството на индийския министър-председател Нарендра Моди. Междувременно Адани започна да сигнализира за дълбоки амбиции в областта на цифровите услуги, спорта, търговията на дребно, нефтохимията и медиите. Reliance на Амбани или вече доминира в тези сектори, или има големи планове за тях.

В областта на телекомуникациите, ако Адани наистина започне да се насочва към потребителите в голяма степен, историята показва, че цените могат да паднат в ранната фаза на конкуренцията, но да се повишат отново, ако двете компании си осигурят дуопол, тъй като в момента безжичното пространство в Индия се доминира от трима частни играчи. Когато през 2016 г. Амбани направи първоначалния си опит в телекомуникациите, той предложи безплатни разговори и много евтини данни - смел ход, който доведе до намаляване на разходите за потребителите, но те отново се увеличават, тъй като той затвърди контрола си.

На пръв поглед двамата мъже изглеждат доста различни. 65-годишният Амбани наследява Reliance от баща си, докато 60-годишният Адани сам е изградил бизнеса си. Но те имат и някои забележителни прилики.

И двамата мъже, които до голяма степен странят от медиите, разрушават повечето сектори, в които стъпват, и след това доминират в тях. И двамата притежават отлични умения за изпълнение на проекти, изключително ориентирани са към детайлите и упорито преследват бизнес целите, като имат опит в изпълнението на големи проекти, казват анализатори и ръководители, които са работили с тях.

И двамата произхождат от западната провинция Гуджарат, родния щат на Моди. И двамата също така са съчетали своите бизнес стратегии с националните приоритети на министър-председателя.

Не всички сделки на Адани се припокриват с тези на Reliance. Той се е устремил напред дори, когато Амбани е предпазлив по отношение на големите разходи в чужбина на фона на несигурните глобални перспективи. През юли Adani Group придоби пристанището в Хайфа, Израел, за 1,2 млрд. долара. През май той купи индийските циментови подразделения на Holcim за 10,5 млрд. долара.

Засега повечето от новите проекти на Адани са в начален стадий на развитие, така че е трудно да се оцени пълното им въздействие. Въпреки това анализаторите са единодушни, че двамата мъже ще изиграят голяма роля в промяната на индийския бизнес пейзаж, като потенциално ще вземат все по-големи части от икономиката в ръцете си.

Това би могло да има значителни последици в страна, в която разликата в доходите само се увеличава в хода на пандемията.

Въпреки че настоящият икономически напредък на Индия е подобен на така наречената Златна епоха в Америка през XIX в., южноазиатската страна сега е изправена пред рискове от нарастващо неравенство, казва Индира Хирвей, директор на Центъра за алтернативи на развитието в Ахмедабад.

"Бързата диверсификация и припокриването между тях може да доведе до дуопол, ако те работят заедно, което ще навреди на по-малките фирми в тези сектори", каза Хирвей.

"Ако започнат да се конкурират, това може да повлияе на равновесието на бизнес средата, тъй като двата конгломерата ще се борят за ресурси и суровини”.