Моди и Си Дзинпин „вече не мислят като Путин“ по темата за войната

Обществената критика към руския президент на срещата на върха в Узбекистан разкрива несъгласието с конфликта в Азия

19:30 | 19 септември 2022
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Критиката в публичното пространство от китайския президент и индийския премиер към Владимир Путин заради нахлуването на Русия в Украйна подсказват за промени в глобалното възприятие на войната, пише екип на Financial Times, като се позовава на западни анализатори.

Индийският премиер Нарендра Моди публично осъди Владимир Путин, а самият той призна опасенията на китайския си колега Си Дзинпин изразени едва преди седмица. Официални западни представители твърдят, че това са признаци на раздразнение към Москва. Забележките бяха направени на среща на върха в Узбекистан няколко дни след като атака на украинските военни им помогна да си върнат над 3 000 квадратни километра територия.  

Тези коментари са „ясен и откровен сигнал“ за раздразнение, казва едно европейско длъжностно лице. Според него, Китай и Индия може да преразгледат действията си както към Русия, така и към Запада.  

Европейски министър каза за Financial Times, че коментарите на двамата лидери са разтълкувани като „реална критика“.

„Особено от Моди. Не мисля, че той одобрява ситуацията,“ потвърди министъра. Разбира се, позицията на приятелски отношения и с двете страни е най-добра, защото извличате ползи от всякъде“.

Моди е казал на Путин, че „днешната епоха не е епоха на войната“. Руският лидер му е отговорил: „Ще направим всичко възможно да я приключим колкото може по-скоро,“ и е посочил „опасения, които винаги сте изразявали“.

Коментарите бяха направени ден след като Путин публично призна за „опасенията“ на Си Дзинпин относно войната.  

Размяната на реплики по време на Шанхайската организацията за сътрудничество  в Самарканд бележи най-явното публично признание за недоволство от войната в Украйна от двете най-големите икономики, които не наложиха санкции срещу Москва.  

Коментарите подчертават как Путин "само се изолира от международната общност", заяви в петък Джон Кърби, главен говорител на Съвета за национална сигурност на САЩ. "Дори страни, които не са се противопоставяли гласно и остро на него, започват да се съмняват в това, което той прави в Украйна".

Очевидното неодобрение на Китай и Индия е потенциална пречка пред целта на Путин да задълбочи връзките си с незападните страни.

Седмица преди срещата в Самарканд Путин произнесе реч във Владивосток, в която заяви, че страни като Китай са в състояние да компенсират загубената търговия на Русия с Европа.

"Това надхвърля просто смяната на партньорите или ориентацията. Той си представя съперничещи си политически и икономически блокове", казва западен дипломат в Москва.

Въпреки че Китай се възползва от отстъпката, за да увеличи покупките на руски стоки, рискът от вторични санкции от страна на САЩ означава, че неговите компании са предпазливи да запълнят дупката, която санкциите оставиха в руския отбранителен и технологичен сектор.

"Те очакваха повече от Китай", каза друг западен дипломат в Москва. "На китайските компании или им е казано да не проявяват активност, или им е необходимо разрешение на високо ниво, за да го направят."

От Кремъл заявиха, че отношенията на Русия с Китай остават стабилни. В коментар, излъчен в неделя, говорителят на Путин, Дмитрий Песков, заяви пред руската държавна телевизия, че Москва и Пекин имат "пълно сходство в подхода си към всички видове провокативни действия, произтичащи от Съединените щати, и неприемливостта на подобно деструктивно поведение".

Песков призна, че потенциалните вторични западни санкции са "усложняващи фактори", които имат "отрицателен ефект" върху задълбочаването на търговските отношения на Китай с Русия, но заяви, че те "не са в състояние да окажат значително въздействие, защото общата тенденция все още е категорично насочена към растеж".

Анализаторите изтъкнаха, че макар посланието да е било ясно, нито Си, нито Моди са споменали пряко Украйна, нито са изразили подкрепа за Киев. И двамата са увеличили покупките на руски енергийни продукти за износ и са продължили да търгуват с Москва, откакто инвазията започна преди почти седем месеца.

"Изявлението на Моди постигна това, което целеше: да изпрати послание на Запада, че не застава на страната на Путин", каза Сушант Сингх, старши сътрудник в Центъра за политически изследвания в Ню Делхи.

Сингх отбеляза, че в изказването на Моди не са били повдигнати никакви "спорни въпроси" около суверенитета или териториалната цялост на Украйна, а по-скоро са били съсредоточени върху въпроси, свързани с въздействието на войната върху области като продоволствената сигурност, доставките на горива и торове.

Въпреки това западните официални лица изтълкуваха загрижеността на Моди и Си като предизвикателство към версията на Путин, че западните санкции срещу Русия са виновни за икономическите последици от войната.

Жозеп Борел, водещият дипломат на ЕС, написа във френския вестник Journal du Dimanche в неделя, че неотдавнашните победи на Украйна на бойното поле разкриват слабостта и липсата на мотивация на руските войски. Тези събития "показват, че дори Украйна все още да не е спечелила войната, Русия без съмнение я губи", пише той.

Въпреки че Борел предупреди, че войната далеч не е приключила, посочи, че е време да се започне да се мисли за мирен процес.