Плановете на Моди за ядрена енергия напредват с построяването на нови реактори

Индия смята да разшири капацитета си на атомна енергия до 6 гигавата, за да постигне въглеродна неутралност

14:26 | 24 август 2022
Обновен: 16:47 | 24 август 2022
Автор: Таня Жекова
Снимка Bloomberg LP
Снимка Bloomberg LP

Най-големият производител на електроенергия в Индия планира да построи още един огромен ядрен проект само седмици след като обяви навлизането си в сектора, което е знак, че плановете на министър-председателя Нарендра Моди за разширяване на ядрената енергия започват да се материализират, пише Bloomberg.

Съвместното начинание на NTPC Ltd., която разчита предимно на въглища, за да осигури енергия на най-бързо растящото население в света, и индийският ядрен монополист е в етап на напреднали преговори с правителството за построяването на два реактора с мощност 700 мегавата в централния щат Мадхия Прадеш, според хора, запознати с въпроса.

Новината идва малко след като NTPC заявиха по-рано този месец, че планират да навлязат в сферата на ядрената енергия с два реактора в Горакпур в северния щат Харяна. В момента страната е в процес на изграждане на ядрен капацитет от 6 гигавата, който ще стане най-големият след този на Китай според Международната агенция за атомна енергия.

Моди планира да утрои ядрения капацитет на Индия в рамките на следващото десетилетие, за да увеличи дела на електричество от по-чисти източници, тъй като страната се стреми да достигне въглеродна неутралност до 2070 г. В момента Индия генерира около 70% от електричеството си с въглища и около 3% от ядрена енергия, като е отворила атомната си индустрия и за държавни компании извън Nuclear Power Corp. of India Ltd. в опит да ускори развитието на ядрената енергетика.

Акциите на NTPC поскъпнаха с 2.7% в сряда, което е най-голямото им поскъпване през последната седмица. Стойността на акциите им се е повишила с 31% тази година, в сравнение с ръста от 1.5% за общия бенчмарк BSE S&P Sensex.

„От гледна точка на въглеродните емисии, ядрената енергия е най-добрата опция и това я прави ключова в стремежа на Индия да достигне въглеродна неутралност“, каза Дебаиш Мишра, партньор в Deloitte Touche Tohmatsu, базиран в Мумбай. „Технологията, която е развита в страната вече е изпитана и повече държавни компании трябва да инвестират в тези проекти“.

Индия излезе от ядреното си заточение през 2008 г. след споразумение с САЩ, което им позволи достъп до чуждестранни технологии и суровини за гражданската употреба на атомна енергия за пръв път от 30 години. Но безпокойството относно закона за отговорността в областта на ядрената енергия – който прехвърля отговорността на снабдителите на оборудване при инциденти, в комбинация с опасенията след трагедията във Фукушима забавяха разширяването на ядрената енергия.

Страната произвежда 6.8 гигавата от АЕЦ, което е едва 1.7% от общия ѝ капацитет. Базираната в Ню Делхи NTPC в момента произвежда 92% от енергията си с изкопаеми горива и планира да намали тази зависимост наполовина до 2032 г.