В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Русия продава петрола си в Близкия Изток и Индия, който те препродават в Европа

Борис Петров, собственик на FXTrading и финансов анализатор в Admirals, "В развитие", 05.08.2022 г.

16:14 | 5 август 2022
Обновен: 12:17 | 10 август 2022
Автор: Даниел Николов

Никой освен политиците не очакваше някакво значително увеличение на добива на петрол след срещата на ОПЕК+ в четвъртък. Спадът в цените се дължи не толкова на символичното увеличение на добива със 100 хил. барела на ден, а на обиране на спекулативното търсене. Посещението на американския президент Джо Байдън в Саудитска Арабия може да е целяло и да забие клин в отношенията между ОПЕК и Русия, но за момента лидерите на петролния картел даже се опитват да заздравят връзките си с Москва. Санкциите срещу Русия са довели до частично намаление на износа на суров петрол от страната, но износът на руски петролни продукти се увеличава. Това коментира Борис Петров, собственик на FXTrading и финансов анализатор в Admirals, в ефира на предаването "В развитие" с водещ Петко Трухчев.

"Петролът е глобален пазар и там санкциите се заобикалят много лесно... Проследяването на танкери показва, че Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства купуват руски петрол, който препродават, а запазват техния за собствените си нужди... Реалността е, че за момента Русия не е намалила драстично износа на суров петрол, увеличава износа на петролни продукти и продава суров петрол на близкоизточните държави, които вероятно после го препродават в Европа. Подобна е ситуацията и в Индия - нараства количеството на рафиниран индийски петрол в Европа, а Индия е един от най-големите вносители на руски суров петрол. Ние просто прекупуваме руски петрол през индийските рафинерии."

ОПЕК не изпълнява дори сегашните си квоти вече над година и половина, напомни Петров.

"Тези 100 хил. барела на ден са жест на добра воля, но според мен няма да ги видим. И преди имахме декларации за минимално увеличение, което не се случи... В статистиката следващия месец ще видим още по-голямо разминаване с квотата на ОПЕК."

През седмицата повечето сортове суров петрол спаднаха под $100 за барел като това се дължи най-вече на спад във финансовото търсене, смята Петров.

"Цената пада заради спад на спекулативното търсене на търговци, които се опитват да се възползват от цената на петрола - те продават. Физическото търсене на петрол към момента няма сериозни признаци, че намалява, или ако намалява, то е с изключително малко... Запасите [на горива] в САЩ дълбаят нови исторически дъна."

САЩ и ОПЕК не могат да увеличат сериозно добива си, а Русия ще среща все повече проблеми да поддържа нивата на производство поради липса на технологии заради санкциите, каза Петров.

"Не само че много трудно ще видим ръст на добива, трудно ще се поддържат в дългосрочен план дори сегашните нива."

Данните за намаленото търсене на бензин в САЩ, изнесени от Международната енергийна агенция, може да са повлияли за спада на цените на петрола, но те най-вероятно ще бъдат ревизирани нагоре според анализатори.

Високите цени стимулират по-ниските нива на добив за момента, а от друга страна дългосрочната липса на инвестиции и репресивните политики на някои правителства за нови сондажи карат компаниите да раздават печалбите на акционерите си. Капиталовите разходи за търсене и добив са се сринали след Парижкото споразумение за климата и ще трябват години за тяхното възстановяване, предупреди Петров.

Големите енергийни компании отчетоха "колосални печалби" през последното тримесечие, но вместо да бъдат облагани с допълнителни данъци, компаниите трябнва да бъдат стимулирани да насочат тези средства за капиталови инвестиции, смята Петров.

Данните за запасите на петрол в САЩ показват сериозно увеличение, но това е на седмична база, коментира Петров.

"Ако се погледне генералната тенденция, запасите плюс стратегическия петролен резерв (SPR) са на най-ниските си нива от последните пет години - те са по-ниски от средните за последните пет и дори по-ниски от средните за предишните пет години."

Количествата от SPR ще се разпродават почти до ноември, за да могат демократите да извлекат някаква полза на междинните избори в САЩ, но после ще трябва да се попълват.

"Търси се краткосрочно решение на проблема, което няма да сработи в дългосрочен план", коментира Петров. "Всеки път източването на SPR води до много краткосрочно понижение в цената и дългосрочно повишение, тъй като плаши участниците на петролния пазар."

Целия разговор може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.