Индия ограничи износа на ориз и това може да покачи инфлацията

Оризът вече е третата основна селскостопанска стока в Индия, за която тази година се налагат ограничения върху продажбите в чужбина след пшеницата и захарта

16:25 | 9 септември 2022
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

Индия, най-големият доставчик на ориз в света, ограничи износа на ключови сортове, които се използват основно за изхранване на Азия и Африка, заплашвайки да разклати световните пазари на зърнени култури и да изостри инфлацията и глада. Ограниченията се отнасят за около 60% от общия износ на ориз от Индия, според изчисления на Bloomberg.

Действията на Индия, на която се пада 40% от световната търговия с ориз, ще окажат допълнителен натиск върху страните, които се борят със задълбочаващия се глад и рязко покачващата се хранителна инфлация. Оризът е основна храна за около половината от населението на света, като Азия произвежда и консумира около 90% от световното предлагане.

Оризът вече е третата основна селскостопанска стока в Индия, за която тази година се налагат ограничения върху продажбите в чужбина. Южноазиатската държава вече ограничи износа на пшеница и захар, като по този начин се присъедини към вълната от хранителен протекционизъм, която изостри хаоса на световните пазари на храни, предизвикан от войната в Украйна.

За разлика от рязкото покачване на цените на пшеницата и царевицата след нахлуването на Русия в Украйна, цените на ориза са по-ниски поради големите запаси, което помага да се предотврати по-голяма продоволствена криза. С последния ход на Индия това може би ще се промени.

Сортът, който сега се облага с експортна такса, представлява около 60 % от доставките на ориз, казва Кришна Рао, председател на Асоциацията на износителите на ориз. Според него ограничението ще бъде от полза за конкурентните доставчици Тайланд и Виетнам, които си сътрудничат, за да повишат цените на ориза.

"Този ход на правителството ще повиши цените на ориза в световен мащаб", казва Рао, като смята, че експортните цени на белия ориз могат да надхвърлят 400 USD за тон от сегашните 350 USD на тон.

Износителите ще поискат от правителството да освободи от данъци около 2 млн. тона ориз, за които са сключени договори, но все още не са изнесени, добави той.

Засаждането на ориз в Индия е намаляло с 5,6 % през този сезон поради липсата на валежи в някои райони. Мусонните дъждове са били с повече от 25 % по-малко от средното в основните щати за отглеждане на ориз - Утар Прадеш, Джаркханд и Бихар. Като цяло през периода валежите в страната са били с 5% над нормата.

Търговските ограничения ще създадат опасения за предлагането, като се има предвид, че Индия е най-големият износител на ориз, заяви анализаторът на Bloomberg Intelligence Алвин Тай. "Определено няма да помогнат на глобалната инфлация при храните, но зависи колко дълго ще продължат да го правят”.