Индия напредва към електронната рупия

Ритика Гупта, Bloomberg

22:00 | 23 декември 2022
Преводач: Петя Кушева

Индия напредва към въвеждане на електронната рупия, точно когато FTX се срина и потопи света на криптовалутата в хаос. Разликата тук е, че електронната рупия е законно платежно средство, което означава, че тя няма да има същите рискове от волатилност като частните цифрови валути.

Индия се надява, че е-рупията ще намали разходите за транзакции, ще увеличи финансовото приобщаване и ще се превърне в евтин метод за разплащане в страна, в която по-голямата част от транзакциите все още се извършват в брой.

Централната банка на Индия напредва с пилотни проекти както за бизнес, така и за  потребителски версии на електронната рупия, възползвайки се от нарастващата наличност на евтини смартфони и високоскоростен достъп до интернет.

Но трябва да се изяснят някои големи препятствия. В Индия вече има няколко популярни цифрови методи за плащане: UPI, Paytm и Google Pay /юпиай-пей-тием-гугъл-пей/. Те са силни конкуренти за приемането на електронната рупия на дребно. Друг риск: осигуряването на е-рупията срещу измами и кибератаки, като същевременно се гарантира известна анонимност.

Най-важното е, че е необходимо  да има финансова грамотност на масово ниво. Продажбата на ползите и използването на електронната рупия е от решаващо значение в страна, в която около 230 милиона души все още нямат банкови сметки. Това е сложна задача, когато индийската централна банка засили борбата си с частните цифрови валути, като ги обяви за пирамиди. И може да отнеме повече време отколкото очаква Индия. Държавите в Африка и Карибския басейн бавно възприемат техните собствени цифрови валути.