Китай смени министъра на отбраната и проправи пътя за преговори със САЩ 

Повишаването на Дън подсказва, че в ракетните войски, както и в отдела за военни поръчки, който преди това е бил ръководен от Ли и който е обект на разследване, продължават да се извършват чистки

16:29 | 30 декември 2023
Автор: Екип на Bloomberg News
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Китай назначи ветерана от военноморските сили Дън Дзюн за нов министър на отбраната - ход, който ще спомогне за възобновяване на военните преговори на най-високо равнище със САЩ, които се смятат за ключови за стабилизиране на връзките между ядрените сили.

Назначението на Дън беше обявено от висшия законодателен орган на страната в петък, с което се сложи край на месеците на спекулации кой ще заеме поста, от който Ли Шанфу беше отстранен през октомври без обяснение. Новият министър на отбраната на Китай е първият, който идва от военноморските сили.

Това отклонение става в момент, когато китайската армия беше разтърсена от серия необясними кадрови чистки през тази година. Това лято двама висши ръководители бяха внезапно отстранени от секретните ракетни войски, от които преди това бяха избрани някои от министрите на отбраната на страната.

Трима висши ръководители на китайски доставчици на отбранителни продукти, които произвеждат ракети, бяха изгонени от висш консултативен орган на комунистическата партия тази седмица, без да се предоставят подробности. Чистките продължиха и в петък, когато Китай отстрани девет военни депутати от законодателния орган, включително бившия бивш командващ на военновъздушните сили Дин Лайхан - за първи път тази област от армията беше замесена в сътресенията.

Повишаването на Дън подсказва, че в ракетните войски, както и в отдела за военни поръчки, който преди това е бил ръководен от Ли и който е обект на разследване, продължават да се извършват чистки, според Уен-Ти Сунг, нерезидентен сътрудник в Глобалния китайски център на Атлантическия съвет.

Това е и "знак, че Китай определя Южнокитайско море като нова приоритетна зона на геополитическо съперничество между Китай и САЩ", добави той.

Назначението на Дън ще спомогне за изглаждане на пътя за възобновяване на военните преговори на най-високо ниво между Пекин и Вашингтон, които бяха преустановени след посещението на тогавашния председател на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси в Тайван през 2022 г. В петък говорител на Пентагона заяви, че САЩ комуникират с Китай на работно ниво за "поредица" от предстоящи ангажименти, включително възобновяване на разговорите за координация на отбранителната политика през януари и морски консултации в началото на 2024 г.

Бившият министър на отбраната Ли не е могъл да се срещне с министъра на отбраната Лойд Остин, тъй като е обект на санкции от страна на САЩ. Президентът Си Дзинпин и американският му колега Джо Байдън обещаха да възобновят военните преговори на високо равнище по време на срещата си в Калифорния миналия месец.

За разлика от последните висши военни дипломати на Китай, Дън все още не е член на Централната военна комисия, което означава, че Си го е повишил преди членовете на висшия военен орган на страната. Очакваше се, че претендент за поста е генерал Лиу Джънли, началник на отдела за съвместен щаб на комисията.

Дън обаче има богат опит във военноморските сили на Китай, които през тази година разгърнаха своята сила в Южнокитайско море и Тайванския проток. Той е работил и в двете тези области, които са две от най-големите огнища на напрежение в крехките отношения на Пекин с Вашингтон.

За последно той е бил ръководител на най-големия по брой кораби военноморски флот в света - роля, която сега се заема от генерал Ху Чжунмин, разкриха държавните медии по-рано тази седмица.

Преди това Дън е бил заместник-командир на Южното военно командване, което се грижи за Южнокитайско море, където Китай има териториални спорове със съседни държави, включително Филипините и Виетнам. САЩ провеждат операции за свобода на корабоплаването в тези води, което изнервя Пекин.

Дън е бил и заместник-командир на военноморските сили на Източното военно командване. Този флот отговаря за Източнокитайско море, включително водите около самоуправляващия се остров Тайван, който Пекин обявява за свой. Силите проведоха учения около острова след посещението на Пелоси миналата година.