Тайванският опозиционен алианс се срива, Тери Гоу се отказва от надпреварата

Президентските избори в Тайван не само ще оформят отношенията между двата пролива за десетилетия напред, но и ще повлияят на характера на вече напрегнатите връзки на САЩ с Китай

11:29 | 24 ноември 2023
Автор: Дженифър Криъри, Бети Хоу
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Основните опозиционни партии в Тайван стартираха конкурентни кандидатури за президентския пост след драматичния разпад на потенциален алианс, който имаше за цел да отстрани управляващата партия и да установи правителство, подкрепящо Китай. Решението на Гоу дойде по-малко от четири часа преди крайния срок за регистриране на кандидатурата му

В петък сутринта партията на "Гуоминдан" (известна извън Китай със съкращението КМТ) Хоу Ю-и посочи телевизионния водещ Джау Шау-кон за свой кандидат за вицепрезидент и подаде официални документи за участие в изборите на 13 януари. Тайванската народна партия на Ко Уен-йе също подаде документи, като избра законодателя У Хсин-йе за свой кандидат. 


Хоу Ю-и от Гуоминдан регистрира кандидатура за президентските избори в Тайван. Хоу Ю-и, вляво, и Джау Шау-кон в Тайпе на 24 ноември.

Тери Гоу, милиардерът, основател на технологичната група Foxconn, се оттегли от надпреварата, с което засега приключи дългогодишното си преследване на най-могъщия пост в Тайван. Предложението му да действа като ключов посредник между Вашингтон и Пекин не успя да развълнува избирателите. 

Прекъсването на преговорите за съюз увеличава шансовете за победа на кандидата на управляващата Демократична прогресивна партия, вицепрезидента Лай Чин-те. По-рано тази седмица Лай, който през по-голямата част от годината оглавяваше социологическите проучвания, посочи за свой кандидат за вицепрезидент бившия пратеник на острова в САЩ Сяо Би-хим, което е знак, че ако бъде избран, ще засили връзките си с Вашингтон. 

Победа на Лай би била "много нежелана" от Пекин, казва Джонатан Съливан, доцент в университета в Нотингам. 

"Няма никакъв шанс нещастната траектория в отношенията между двата пролива да се обърне, ако Лай спечели", добави той. "Това със сигурност ще доведе до продължаване и вероятно ескалиране на натиска и заплахите."

Президентските избори в Тайван не само ще оформят отношенията между двата пролива за десетилетия напред, но и ще повлияят на характера на вече напрегнатите връзки на САЩ с Китай. Тогавашното решение на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси да посети Тайпе миналата година доведе до замразяване на комуникационните линии, включително военните преговори, между двете суперсили. 

Многократните обещания на президента на САЩ Джо Байдън да защитава Тайван в случай на китайско нахлуване разгневиха Пекин, който твърди, че островът е негова територия. Комунистическата партия обвини Белия дом, че е променил позицията си по отношение на демократично управлявания Тайван след десетилетия на стратегическа двусмисленост.


Тайванската народна партия на Ко Уен-дже регистрира кандидатура за президентските избори. Ко Уен-йе, вдясно, и У Хсин-ин в Тайпе на 24 ноември.

Заливане с кал
Съперничещите си кандидатури опозиционните партии подадоха след зрелищното си публично скарване на пресконференция в четвъртък, на която Ко и Гоу си размениха реплики с Хоу на живо по телевизията. Гоу се опитваше да действа като посредник между останалите партии. 

Това на практика сложи край на продължилите дни наред преговори за това как двете партии, които подкрепят по-засиления диалог с Китай, ще проведат съвместна кампания, за да се противопоставят на управляващата ДПН. 90-минутният спектакъл беше голямо отклонение от обичайно спокойната президентска политика на Тайван и според анализатори фарсовото представяне може да е намалило доверието в тях от страна на избирателите.

"Никога не съм виждал подобно нещо през 20-те и повече години на тайванската политика", каза Ниу Це-сун, професор в Китайския културен университет, който специализира в областта на политическите науки и политическата комуникация. "Неумелото справяне на тези политически лидери с толкова важен дневен ред би им причинило голяма загуба на поддръжници."

Решението на Гоу дойде по-малко от четири часа преди крайния срок за регистриране на кандидатурата му, което превърна състезанието в тристранна надпревара. 

"Избирам да жертвам себе си в името на по-голямото добро. Това е моята изключителна отдаденост на родината ми", заяви Хоу в изявление.

Пазарите останаха слабо затрогнати. Бенчмаркът Taiex падна до сесийно дъно след новината за разпадането на опозиционния алианс, като се понижи с цели 0,2 %, повлечен от акциите на чипове, включително Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. По-рано той се повиши с подобен размер.

Сега, когато до изборите през януари остават по-малко от седем седмици, кандидатите на опозицията се надяват, че изборът на техен съперник ще увеличи перспективите им. 

"Една от причините за избора на У е, че тя ме допълва много добре", заяви бившият хирург Ко на пресконференция. "След като е живяла в САЩ и Обединеното кралство, нейният образователен опит, е много различен от този на самия мен, роден и живял само в Тайван."