Тайванската опозиция е в безпорядък, тъй като преговорите за алианс се провалят

Въпреки неуспешните преговори, съюзът между Тайванската народна партия и Гоминдан все още е възможен

20:19 | 20 ноември 2023
Автор: Дженифър Криъри, Бети Хоу
Президентът на Тайван Цай Ингвен и вицепрезидентът Лай Чинг-те участват в митинг. Цай Ингвен, вдясно, с Лай Чинг-те. Снимка: И-Хва Ченг/Bloomberg
Президентът на Тайван Цай Ингвен и вицепрезидентът Лай Чинг-те участват в митинг. Цай Ингвен, вдясно, с Лай Чинг-те. Снимка: И-Хва Ченг/Bloomberg

Основните опозиционни партии в Тайван не разполагат с достатъчно време, за да сформират обща листа за президентските избори, което би увеличило шансовете им да отстранят от власт действаща партия, която е в противоречиви връзки с Пекин.

Тайванската народна партия (TPP) и Гоминдан (KMT), които подкрепят ангажираността с Китай, обявиха миналата сряда, че са се съгласили да сформират съюз и ще обявят в събота кой от техните кандидати ще води листата. Вместо това, през изминалия уикенд тези преговори се разпаднаха заради въпроса кой ще бъде техният кандидат през януари - Ко Уен-дже от TPP или Хоу Ю-и от KMT.

В неделя Ко сякаш вдигна още повече залозите, когато заяви пред поддръжници на едно събитие, че възнамерява да се кандидатира за президент и "да продължи да се бори докрай". 

След коментарите си Ко посети основателя на Foxconn Technology Group Тери Гоу, четвъртия кандидат в надпреварата, в неговата резиденция за около 90 минути.

В понеделник Хоу сякаш призна за провала на преговорите с TPP, като заяви: "Ще уважим решението на Ко Уен-дже, независимо какъв е крайният резултат."

Ако не се стигне до съвместна кандидатура и Ко и Хоу продължат да се кандидатират поотделно, това ще увеличи шансовете за победа през януари на Лай Чинг-те от управляващата Демократична прогресивна партия (DPP), който през по-голямата част от тази година оглавяваше проучванията. Крайният срок за официална регистрация на кандидатите изтича в петък, което означава, че на опозиционните партии остават само няколко дни, за да сключат споразумение.

Лай оглави проучване на общественото мнение, публикувано в сряда от My Formosa, частна компания, чийто основател е свързан с DPP, с подкрепата на 33,1 % от анкетираните. На второ място е Хоу с 26,5%, а на трето - Ко със 17,3% подкрепа. Гоу е подкрепен от 5 % от анкетираните.

След като миналата седмица пазарите отбелязаха ръст на фона на очакванията, че победата на опозицията ще намали геополитическото напрежение, в понеделник инвеститорите до голяма степен не бяха обезпокоени. Бенчмарк индексът на Тайванската фондова борса се понижи с 0,2%, след като се покачваше всяка сесия през миналата седмица. При отварянето на борсата тайванският долар се повиши до най-високата си стойност от август насам, заедно с други азиатски валути, които се възползват от слабите зелени пари.

Въздействието на провала на преговорите с опозицията ще бъде "много слабо негативно", заяви Стивън Чиу, главен стратег по валутните и лихвените курсове в Азия в Bloomberg Intelligence. Той добави, че инвеститорите очакват по-слаб щатски долар сега.

И Ко, и Хоу заявиха, че ако бъдат избрани, ще се стремят да установят диалог на високо равнище с Китай. Пекин претендира, че самоуправляващият се Тайван е част от неговата територия, и обещава да постави острова под свой контрол, дори ако трябва да използва военна сила. 

DPP не е в състояние да разговаря с Пекин, откакто Цай Ингвен изведе партията до победа през 2016 г., като стана първата жена, заемаща поста президент на Тайван. Пекин настоява Цай да потвърди споразумението, известно като "Консенсус 92", което по същество гласи, че Тайван е част от Китай, преди да има разговори.

Цай и Лай, вицепрезидентът, заявиха, че няма да направят това.

Въпреки неуспешните преговори, съюзът между TPP и КМТ все още е възможен. Ко заяви в събота, че е "готов да продължи да преговаря" и че и двете страни се нуждаят от повече време за разговори.

КМТ също така заяви, че ще настоява за повече дискусии, за да се сключи сделката. Председателят на партията Ерик Чу заяви, че се надява решението да бъде взето до сряда, според местните медии.