Китай затяга ограниченията върху технологии за извличане на редки метали 

До сравнително скоро извън Китай почти нямаше рафинерии за редкоземни метали

10:36 | 22 декември 2023
Обновен: 11:02 | 22 декември 2023
Автор: Екип на Bloomberg News
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Китай ще спре износа на редица технологии за производство на редки метали, което може да затрудни САЩ и техните съюзници да увеличат западните доставки на стратегически суровини.

Въпреки че властите в Пекин вече са въвели някои ограничения, сега те разширяват списъка на технологиите, които не могат да се прехвърлят в чужбина, като включва обработката на редкоземни метали и магнити, според документ на Министерството на търговията. Китай е водещият доставчик на редкоземни метали в света и ходът ги поставя в центъра на вниманието в момент, когато търговската война в областта на технологиите се изостря.

През последните три десетилетия Китай си изгради доминираща роля в минното дело и особено в рафинирането на редкоземни елементи - група от 17 елемента, използвани във всичко - от вятърни турбини до военна техника и електрически превозни средства.

Според данни на правителството на САЩ на страната се падат повече от две трети от добитите редки земни елементи през миналата година и в нея се намира целият световен капацитет за рафиниране. Страната също така е лидер в доставките на магнити от редкоземни метали - основният продукт, използван в промишлените стоки.

Новите правила не засягат самите доставки на редкоземни продукти, но изглежда целят да осуетят дори зараждащите се усилия за развитие на индустрията извън Китай. Ограниченията за по-малък набор от технологии за производство на редкоземни метали са в сила поне от 200 г. насам.

По-рано тази година Пекин наложи ограничения върху износа на галий и германий - метали, използвани в части от производството на полупроводници, телекомуникации и електрически превозни средства, както и на графит.

На фона на този ход САЩ и ЕС са все по-загрижени за нарастващия износ на продукти за чиста енергия от Китай - от електромобили до батерии - и за водещата му позиция в ключови части от веригата за доставки.

Китай доминира в световното рафиниране на редкоземни метали | В някои случаи няма алтернативни доставчици извън Китай

Според запознати Белият дом обмисля увеличение на митата за електромобилите - решение, което може да има ограничен ефект върху китайската индустрия за електромобили предвид сравнително малкото модели, които тя изнася за Северна Америка, но което може да има политическо значение в годината на президентските избори в САЩ. Вашингтон също така проучва китайското производство на наследени полупроводници. Междувременно ЕС започна разследване на субсидиите за електромобили в отговор на нарастващия внос на китайски електрически превозни средства.

Според главния икономист за Азия и Тихоокеанския регион Гарсия Хереро отговорът на Пекин под формата на ограничения на преработката на редкоземни метали може да има по-голяма тежест от други скорошни ограничения, като тези на галия и германия, предвид съществуващите стратегически резерви. Възможно е Пекин да се опитва да избегне "допълнителни протекционистични мерки" от страна на Запада по отношение на автомобилите и други продукти.

Критичните метали - категория, която включва всички минерали, които са от решаващо значение за жизненоважни индустрии и са в недостиг в страната, а не само на редкоземните метали - са все по-често в центъра на вниманието, тъй като западните държави все повече разглеждат доставките като въпрос на национална сигурност, особено след като глобалният енергиен преход поражда опасения за потенциален недостиг в бъдеще.

Съединените щати водят стремежа да се намали влиянието на Китай върху потоците от тези минерали - от редкоземни до литий и кобалт. Водещия закон на президента Джо Байдън в областта на климата включва правила, насочени към генериране на повече доставки в страната или от съюзнически държави. Китай отговори със свои собствени ограничения.

Макар че знаковото законодателство на Байдън и европейският Закон за критичните суровини обещават да отключат ново финансиране за потенциалните доставчици, последният залп на Пекин подчертава техническите предизвикателства, с които западните производители могат да се сблъскат при разработването на процеси на рафиниране, които Китай е усвоил през десетилетията.

До сравнително скоро извън Китай почти нямаше рафинерии за редкоземни метали. Това означава, че китайските компании и изследователи са изградили значително технологично и практическо предимство в областта на добива и преработката на редкоземни елементи, докато усилията на други страни са изостанали. Въпреки че не е невъзможно да се възпроизведат китайските процеси, това вероятно ще отнеме време и ще изисква значителни политически стимули.

В сравнение със забранителния списък от 2008 г., в последното издание обхватът е разширен и включва всички технологии за разделяне на редкоземни елементи, а сега включва и производството на магнити, казва Ян Дзявен, анализатор в Shanghai Metals Market. Технологиите за добив, обработка на руда и топене са включени в списъка с "ограничени", а не със забранени.

Китайската хватка върху световния пазар на редкоземни метали за първи път привлече вниманието на международната общност през 2010 г., когато Китай наложи строги ограничения върху износа. В крайна сметка САЩ, Европейският съюз и Япония принудиха Пекин да отмени мерките чрез Световната търговска организация. Оттогава опасенията за господстващото положение на Китай продължават.