Най-големият производител на уран в света се готви за избягалите от Русия клиенти

Казахстан планира да отвори трети експортен маршрут тази година, превозвайки уран през Китай, докато опитите на Саудитска Арабия да стане доставчик на уран за момента не успяват

19:10 | 11 април 2023
Автор: Екип на Bloomberg
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Казахстанската държавна компания, добиваща уран, подготвя резерви за производството, тъй като търсенето се увеличава, включително от източноевропейските производители на електроенергия, които искат да намалят зависимостта си от Русия.

Някои ядрени централи в Източна Европа, които преди това доставяха обогатен уран от Русия, търсят договори от 2025 г., каза главният изпълнителен директор на "Казатомпром" Ержан Муканов. Геополитическата несигурност променя потоците от ядрено гориво, което кара някои производители на електроенергия да създават запаси, каза той.

„Подготвяме нашите резерви за производство, така че ще можем да отговорим на пазарните изисквания“, каза Муканов в интервю в Астана.

САЩ са сред страните, които искат да намалят зависимостта си от обогатен уран от Русия, най-големият доставчик на ядрено гориво в света. Досега това не беше достатъчно, за да попречи на руският ядрен износ да нарасне след инвазията в Украйна, като увеличи приходите на Кремъл и затвърди влиянието му върху ново поколение глобални купувачи.

Търсенето на уран се очаква да нарасне с около една трета до 2030 г., съобщи Световната ядрена асоциация миналата година, позовавайки се на прогнозирано 16% увеличение на капацитета на реакторите. Казахстан, който произвежда повече от 40% от световния уран, планира да запази производството стабилно на около 22 000 тона тази година.

„Прогнозираме увеличение на търсенето на уран, но не сме заинтересовани от експлозивен ръст на цените“, каза Муканов.

Добивът на уран е в началото на ядрения горивен цикъл. Металът се преработва в "жълт кекс", превръща се в газ и след това се обогатява, за да се отдели изотопа уран-235. Този изотоп поддържа верижната реакция, необходима за производството на енергия.

"Казатомпром" планира да отвори трети експортен маршрут тази година, превозвайки уран през едно от пристанищата на Китай, каза изпълнителният директор. В момента добивната компания транспортира атомното гориво през Русия и през Каспийско море до Черно море.

Има нарастващо търсене от Китай, който търси уран за зареждане на планирани нови атомни електроцентрали и за увеличаване на собствените си запаси, каза Муканов. Целта на Китай е да има „непрекъснати дългосрочни доставки“, каза той.

Стремежът на Саудитска Арабия

Усилията на Саудитска Арабия да пробие в редиците на глобалните доставчици на уран - и да подхрани зараждаща се ядрена енергийна програма - не успяват, като инвестициите в проучването не успяват да открият значителни находища на тежкия метал.

Количеството, което си струва да се разработи, е по-малко от това, открито в Ботсвана, Танзания или САЩ, според оценка, публикувана от Агенцията за ядрена енергия и Международната агенция за атомна енергия. Това е първият път, когато правителството на Саудитска Арабия предоставя данни за Червената книга, която се използва от геолозите, търсещи суровината, която захранва ядрените реактори.

Саудитска Арабия е похарчила повече от 37 милиона долара от 2017 г. насам в търсене на залежи, но е успяла да идентифицира само резерви, които биха били „силно неикономични“ за добив, се казва в доклада. Нацията, която иска да развие значителна минна индустрия до 2030 г., все още има „огромна програма за проучване на уран“, която може да отвори по-богати вени в бъдеще, каза министърът на енергетиката Абдулазиз бин Салман по-рано тази година.

Държави и компании следят отблизо усилията на кралството да развие ядрена програма. Саудитски власти оценяват офертите за изграждане на реактори с компании от Китай, Франция, Русия, Южна Корея и САЩ.

Рияд работи в тясно сътрудничество с атомните регулатори на МААЕ, за да приложи необходимите закони за стартиране на програмата. Страната построи първия си изследователски реактор с ниска мощност, но не може да започне работа, докато не бъдат въведени предпазни правила.

Китайски геолози помогнаха на саудитците да идентифицират находища на уран на северозапад, където кралството планира високотехнологичния град Неом. Тази вена, известна като находището Гурая, съдържа ниски концентрации на уран, вграден в твърда гранитна скала и смесен с други метали, според доклада.

Цените на "жълтия кекс" намаляха през последните десетилетия поради затварянето на централи и обществената загриженост относно ядрената енергия. Глобалните разходи за проучване от около 350 милиона долара са близо до 10-годишно дъно, според Червената книга.

Вместо намирането на нови находища, по-непосредственото предизвикателство за пазарите на уран може да бъде разрешаването на несъответствието между нациите, които произвеждат и консумират метала. САЩ, които имат най-големия флот от ядрени реактори, могат да задоволят само 1% от търсенето си.

Междувременно най-големият миньор на уран, Казахстан, изнася цялата продукция, защото не експлоатира никакви реактори.