В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

България ще трябва да поиска дерогация при евентуални санкции срещу „Росатом”

Валентин Николов, председател на Националния комитет на Световния енергиен съвет, „В развитие”, 06.04.2023

17:45 | 6 април 2023
Автор: Зорница Крушарска

Ако има санкции на Европейския съюз, които касаят „Росатом”  - който е основният доставчик на ядрено гориво към настоящия момент, те пряко ще засегнат България и при всички случаи ние трябва да искаме дерогации. Това каза Валентин Николов, председател на Националния комитет на Световния енергиен съвет, в предаването „В развитие” с водещ Веселина Спасова.

В България единствено „Росатом” има лиценз за ядрено гориво. Компанията участва с два вида гориво –  за пети и за шести блок на АЕЦ „Козлодуй”. Има подписан договор с „Уестингхаус” за пети блок, но ако не бъде получен лиценз до края на тази или началото на следващата година, ще бъде заложено друго руско гориво, което е несъвместимо с американското и пропускаме момента да можем да диверсифицираме горивото, обясни Николов.

Френската компания „Фраматом”, която в момента действа по лиценз на „Росатом”, ако не получи изключение при евентуални санкции, няма да може да доставя ядрено гориво за шести блок на атомната ни централа. Ние имаме такова гориво в резерв за няколко презарядки, отбеляза събеседникът.

„Лицензията на „Уестингхаус” започна през 2019 година и още няма лиценз. Това е сложен процес, в който се изискват химико-физични данни и изследвания във връзка с неутронния поток, който се създава вътре в реактора, вътререакторният контрол как се осъществява, т.е. сложен процес, който не може да стане за кратко време”, каза Николов.

Според него, ако не се получи лиценз, влизаме в друга, доста по-проблемна хипотеза.

„Надявам се да не се стига до спиране на АЕЦ „Козлодуй”, защото ще пострада много нашата икономика, но и целият регион, защото тук има голям дефицит на енергия”, каза още събеседникът.

Коментирайки дали на България са ѝ нужни нови 4 реактора, Николов подчерта, че България, заедно с Румъния и Унгария, са единствените държави в Югоизточния регион, които имат потенциал за развитие на ядрена енергетика.

„Само тези държави имат лицензирани площадки. България има две – в Белене и в Козлодуй. Това е много сложно да бъде постигнато предвид гъсто населените региони на запад от нас и наличието на източник на вода, което е много важно за охлаждане на системите в един реактор...България наистина може да реализира четири проекта и те да бъдат успешни”.

Какво е бъдещето на ядрената енергетика и приложими ли са малките ядрени реактори в България може да видите във видеото.

Всички гости на предаването „В развитие” гледайте тук.