Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

България преговаря за нови ядрени мощности, без да знае как ще ги ползва

Доц. д-р. Косьо Стойчев, ръководител катедра "Регионална и политическа география” към СУ "Св, Климент Охридски", "Бизнес старт", 31.03.2023 г.

12:00 | 31 март 2023
Обновен: 10:35 | 3 април 2023
Автор: Даниел Николов

България се впуска в преговори за четири нови ядрени мощности с френската EDF без да има публичен и съдържателен анализ, който да обосновава дали са ни необходими те. Не е сигурно по какъв начин електропреносната мрежа на страната ще използва тези мощности, как те могат да се включат, кой е крайният потребител. Ядрената енергия дава сигурност на системата, но не и ниски цени, и докато България вероятно има нужда от нови ядрени мощности, няма прогноза за развитието на икономиката, на базата на която да се изчисли колко големи трябва да са те. Това коментира доц. д-р. Косьо Стойчев, ръководител катедра "Регионална и политическа география” към СУ "Св, Климент Охридски", в ефира на предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

"На този етап аз не съм чел документ, който да доказва, че българското общество, икономика, икономическа структура, прогноза за индустриално развитие и потребление на енергия, който да обоснове това. През 2022 г. имаме инсталирани 700 нови мегавата фотоволтаици, най-вероятно тази година ще има други 700-1000 мегавата. Настъпва сериозна промяна в генерирането и потреблението на електрическа енергия - светът ще се придвижи към генериране на енергия на място, затваряне на малки цикли, независими градове и индустриални зони, почти енергийно пасивни. (Трябва) сериозен анализ, който да докаже, че ние всъщност имаме нужда от тази ядрена енергетика, че тя ще носи необходимия икономически ръст и ползи, за да може да обосновем причината да носим ядрения риск."

Най-вероятно България ще се окаже инвеститорът в проекта - в лицето на НЕК - като това ще стане отново без ясен анализ за ползите и разходите, както и за цената на произведената електроенергия, каза Стойчев. Има опасност тя да е по-скъпа от ВЕИ в момента на започване на работа и така ще се вкарва енергийна инфлация в икономиката, добави той.

"Трябва да програмираме цени и количества енергия, които са съпоставими с темповете на растеж на индустриалните зони, за което трябва стратегия с много поданализи, които да категиризират отделните потребители - каква е нуждата на домакинствата, на отдалечените населени места, на местата с висока концентрация на населението, на нововъзникващите и остаряващите индустриални зони."

Енергията от нови АЕЦ мощности ще може да намери пазар в съседните държави, но е съмнително до каква степен това е успешен бизнес модел, тъй като всички те вероятно планират свои енергийни мощности, предупреди Стойчев.

"Ако се окажем с една голяма мощност, най-вероятно ще бъдем играчът, който ще трябва да предлага енергия на толкова ниска печалба, че да изплаща извършените инвестиции с десетилетия."

Други рискове включват промяната в технологиите и мерките за промяна и/или намаляване на потреблението при всички видове потребители. Има и технологичен риск пред проект на площадката "Белене", който да използва руско оборудване за френски проект, без участието от страна на производителя на оборудването, каза Стойчев.

Нови АЕЦ мощности не са отговорът на проблема с руското ядрено гориво в България или поетите ангажименти за намаляване на емисии и затваряне на въглищни ТЕЦ. Заместващи мощности, които да се реализират навреме, могат да бъдат само ВЕИ, като Стойчев.

В коментар за ефекта от санкциите върху Русия заради нахлуването ѝ в Украйна, Стойчев каза, че Москва вече никога няма да продава толкова много енергия на такива високи цени след изгубването на европейския пазар. Със сигурност руски петрол и газ все още достигат до Европа, но с много по-малка печалба за Русия, добави той.

С изтощаването на двете страни се увеличават възможностите за започване на преговори и Западът трябва да помогне на гражданското общество в Русия да извърши нужната смяна в управлението на страната, каза Стойчев.

"Европа има нужда от прогнозируема, стабилна и предвидима руска държава - ако тази непредвидимост остане, този конфликт в източната част на Европа я обрича на дългосрочна рецесия и регионология, която ще създава отново Европа на скорости и конфликтни зони."

Повече по темите може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.