Хватката на Русия върху търговията с ядрена енергия става все по-силна

Нови данни показват, че износът в стратегическата индустрия е скочил с повече от 20% миналата година, а дългосрочните проекти само засилват руското влияние

07:52 | 17 февруари 2023
Автор: Джонатан Тайрон
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Руският ядрен износ нарасна след нахлуването в Украйна, което увеличи приходите на Кремъл и затвърди влиянието му върху ново поколение глобални купувачи, докато САЩ и техните съюзници избягват да санкционират индустрията.

Ексклузивни търговски данни, събрани от Royal United Services Institute на Обединеното кралство, показват, че продажбите на руско ядрено гориво и технологии в чужбина са се увеличили с повече от 20% през 2022 г. Покупките от членовете на Европейския съюз се изкачиха до най-високото си ниво от три години. От Египет и Иран до Китай и Индия бизнесът процъфтява.

Търговията вече носи много пари, но това не е пълната мярка за нейното значение. Всеки път, когато ядреният гигант на Кремъл "Росатом" се съгласи да построи нов реактор, той блокира парични потоци - и политическо влияние - за потенциално десетилетия напред.

Атомната търговия създава дълготрайни отношения. Това включва големи предварителни разходи - като Русия обикновено предоставя кредита - и дългосрочни споразумения за обслужване на заводи, обучение на техните оператори и попълване с гориво. Този вид финансово и техническо сътрудничество може да укрепи и дипломатическите връзки.

„Това е част от съревнованието на големите сили, в което се намираме в момента“, казва Едуин Лиман, директор по безопасността на ядрената енергия в Съюза на загрижените учени във Вашингтон. Руските лидери „виждат ядрената търговия като начин за укрепване на съюзите“.

Сдържане от санкции

Задачата се улеснява от липсата на конкуренция. Русия продължи да инвестира в производство на ядрено гориво и технологии след разпадането на Съветския съюз, дори когато индустрията атрофира в други части на света.

Това е една от причините, поради които САЩ и техните европейски съюзници – които обмислят санкциите срещу руската ядрена компания от началото на войната – не бързат да ги реализират. В четвъртък източници на "Политико" казаха, че новите санкции на ЕС също няма да влючват ядрената енергетика, като информацията не е официално потвърдена. Безпокойството е, че спирането на руските доставки за собствената им ядрена индустрия би било твърде болезнено от икономическа гледна точка за редица държави.

"Росатом" осигурява около една пета от обогатения уран, необходим за 92-та реактора в САЩ. В Европа комуналните услуги, които генерират енергия за 100 милиона души, разчитат на компанията.

Данните на RUSI са получени от търговски доставчик и се основават на руски митнически записи, казва Даря Долзикова, анализатор на санкциите за мозъчния тръст. Тя казва, че цифрите са непълни и не обхващат бизнеса със санкционирани страни като Иран. Числата бяха валидирани, когато е възможно, чрез сравняването им с публично достъпна информация за износа.

„Проектите за ядрена енергия имат много дълги срокове, така че е трудно да се направят окончателни заключения“, каза тя. „Но данните сочат приоритизиране на пазари, които може да се въздържат да санкционират износа на руската ядрена енергия или предприятията.“

Цифрите показват, че членовете на НАТО, включително България, Чешката република, Унгария и Словакия, са продължили да купуват гориво от "Росатом" миналата година, на фона на молбите на Украйна да спре търговията, след като Русия превзе най-голямата електроцентрала в Европа.

"Росатом" получава милиарди долари всяка година от своя бизнес в чужбина“, казва Петро Котин, президент на украинската ядрена компания "Енергоатом". "Парите, които получават, финансират войната."

Украйна наложи санкции на "Росатом" този месец и призова други нации да последват примера.

Дори в Украйна обаче девет реактора, които все още са под контрола на Киев, разчитат на складирано руско гориво. Отне години на планиране, подпомогнато от американски съветници, за да се премине към Westinghouse Electric Co., казва Котин, и пълната диверсификация няма да бъде възможна след още три или четири години.

Държави като България, Финландия и Словакия също обявиха планове за замяна на доставчици. Това не попречи на "Росатом" да разшири европейското си присъствие.

Унгария предоставя помощ за два нови реактора, които бяха възложени на "Росатом" без обществен търг. Русия покрива 80% от разходите със заем от 10 милиарда евро. Докато строителството приключи следващото десетилетие, проектът ще бъде една от най-големите чуждестранни инвестиции в Източна Европа. Унгария е сред страните от ЕС, които се противопоставят на включването на ядрено гориво в санкциите на блока, докато други като Полша, Германия и балтийските нации подкрепят идеята.

"Геостратегически, не търговски"

Данните, получени от RUSI, показват, че доставките на гориво за стареещи реактори в бивши съветски сателити представляват почти две пети от износа на "Росатом" от 2019 г. насам. Но най-бързо развиващите се пазари са по-далеч.

„Това е геостратегическа, а не търговска технология“, казва Марк Хибс, базиран в Берлин ядрен анализатор от Фондацията Карнеги за международен мир. „Чрез предоставяне на държавно финансиране Русия може да поеме финансовия риск от страните.“

Шефът на "Росатом" Алексей Лихачов каза този месец, че компанията води преговори с около 10 държави за нови проекти и три или четири са близо до подписване на междуправителствени сделки. Във всички страни, където "Росатом" вече строи ядрени централи, „всичко върви по план“, каза той.

"Росатом" не е затруднена от правилата за неразпространение, наложени от Министерството на енергетиката на САЩ. В Индия, която е под западните търговски ограничения от тестването на ядрено оръжие през 1974 г., Русия доставя ядрено гориво и изгражда два реактора, планирани да бъдат отворени през 2025 г. В Китай миналата година "Росатом" предостави гориво на стойност над 375 милиона долара за реактор, за който Министерството на отбраната на САЩ е загрижено, че може да увеличи запасите от ядрени оръжия на Пекин.

Южна Африка, която беше посетена от висши американски и руски служители през последните няколко седмици, е добър пример за стратегическото измерение на атомната търговия.

В единствената африканска нация, която в момента работи с ядрени реактори, правителството позволи миналия месец да изтече договорът със САЩ, който им даде достъп до гориво в замяна на гаранции за неразпространение. Това отвори още една врата за "Росатом".

„Те имаха много надежди в миналото да направят в Южна Африка това, което правят в Египет и Турция, но в по-голям мащаб“, казва Хартмут Винклер, енергиен изследовател в университета в Йоханесбург. "Росатом" държи на договори, които им дават влияние, особено в страни, които обявяват неутралитет, когато става въпрос за Украйна.“