Китай ограничава износа на критични за чиповете метали в сблъсък със САЩ

Китай е доминиращият световен производител на галий и германий, които имат приложения за производителите на електрически превозни средства, отбранителната промишленост и дисплеите

08:23 | 4 юли 2023
Автор: Екип на Bloomberg
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Китай наложи ограничения върху износа на два метала, които са от решаващо значение за части от индустрията за полупроводници, телекомуникации и електрически превозни средства в ескалация на търговската война на страната в сектора на технологиите със САЩ и Европа.

Галият и германият, заедно с техните химически съединения, ще бъдат обект на експортен контрол, предназначен да защити китайската национална сигурност от 1 август, се казва в изявление на китайското министерство на търговията в понеделник. Износителите на двата метала ще трябва да кандидатстват за лицензи от министерството на търговията, ако искат да започнат или продължат да ги доставят извън страната, и ще трябва да докладват подробности за задграничните купувачи и техните заявления, се казва в съобщението.

Китай се бори за технологично господство във всичко - от квантовите изчисления до изкуствения интелект и производството на чипове. САЩ предприеха все по-агресивни мерки, за да попречат на Китай да вземе надмощие, и призоваха съюзниците си в Европа и Азия да направят същото, с известен успех. Ограниченията за износ също идват във време, когато нациите по света работят, за да освободят веригите си за доставки от зависимостите от задгранично оборудване.

Въздействието върху технологичната индустрия „зависи от наличното оборудване“, каза Роджър Ентнер, анализатор в Recon Analytics LLC. „Това е по-скоро разгъване на мускули за следващата година или нещо такова. Ако се проточи, цените ще се повишат.”

Китай е доминиращият световен производител и на двата метала, които имат приложения за производителите на електрически превозни средства, отбранителната промишленост и дисплеите. Галият и германият играят роля в производството на редица съставни полупроводници, които комбинират множество елементи за подобряване на скоростта и ефективността. Китай представлява около 94% от световното производство на галий, според Британския разузнавателен център за критични минерали.

Все пак металите не са особено редки или трудни за намиране, въпреки че Китай ги поддържа евтини и извличането им може да бъде сравнително скъпо. И двата метала са странични продукти от преработката на други суровини като въглища и боксит, основата за производството на алуминий. При ограничено предлагане по-високите цени биха могли да засилят производството от другаде.

„Когато спрат да потискат цената, внезапно става по-жизнеспособно да се добиват тези метали на Запад, тогава Китай отново си вкарва автогол“, каза Кристофър Екълстоун, директор в Hallgarten & Co. „За кратко време те получават по-висока цена, но след това пазарното господство на Китай се губи - същото нещо се е случвало и преди с други неща като антимон, волфрам и редкоземни метали."

Други страни, които произвеждат галий, включват Япония, Южна Корея, Русия и Украйна, според CRU Group, доставчик на информация за металната индустрия. Германий се произвежда и в Канада, Белгия, САЩ и Русия.

Акциите на компании, които произвеждат комбинирани полупроводници, като Wolfspeed Inc. и NXP Semiconductors NV, бяха слабо променени или се търгуваха по-високо, когато борсите в САЩ отвориха в понеделник.

Ходът на Китай идва, след като САЩ и техните съюзници засилиха реториката срещу страната през последните седмици. Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън планира да блокира продажбите на някои чипове, използвани за управление на програми с изкуствен интелект, казаха запознати миналата седмица. Китайското правителство по-рано тази година забрани продуктите на американския производител на чипове Micron Technology Inc. в някои от критичните си сектори, след като заяви, че е открило „сравнително сериозни“ рискове в преглед на киберсигурността.

Холандското правителство обяви в петък мерки, които ще попречат на ASML Holding NV - компания с почти монопол върху машините, необходими за производството на най-модерните полупроводници - да продаде някои от своите машини на Китай.

Какво представляват галий и германий?

Както сребристо-бели на вид, така и обикновено класифицирани като „второстепенни метали“, металите обикновено не се срещат сами по себе си в природата. Вместо това, те се произвеждат в малки концентрации като страничен продукт от рафинерии, фокусирани върху други, по-масови суровини като цинк или алуминий.

Пазарите са малки в сравнение с други стоки като мед или петрол - например вносът на метален галий и пластини от галиев арсенид в САЩ през 2022 г. се оценява само на около 225 милиона долара според правителствени данни. Но използването им в стратегически индустрии означава, че ограниченията все още могат да имат широкообхватно въздействие.

За какво се използват?

Двата метала имат широк спектър от специализирани приложения в производството на чипове, комуникационното оборудване и отбраната. Галият се използва в съставни полупроводници, които комбинират множество елементи за подобряване на скоростта и ефективността на предаване на информация, в екрани на телевизори и мобилни телефони, слънчеви панели и радари. Употребите на германий включват оптична комуникация, очила за нощно виждане и изследване на космоса - повечето сателити се захранват със слънчеви клетки на базата на германий.

Колко важен е Китай?

Търговските потоци в тези малки и нишови пазари са трудни за проследяване, но Китай е преобладаващо най-големият източник на двата метала - представляващ 94% от доставките на галий и 83% от германий, според проучване на Европейския съюз за критични суровини тази година.

И въпреки че и двата метала могат да бъдат заменени, това може да струва повече и може да попречи на работата на технологията, според CRU Group.

Могат ли други страни да произвеждат повече?

Нито един от двата метала не е особено рядък, но разходите за обработка могат да бъдат високи. Тъй като Китай ги е изнасял сравнително евтино толкова дълго време, другаде има малко съоръжения за извличане на металите. Тъй като Китай увеличи производството си, други страни, включително Германия и Казахстан, намалиха производството.

Но ако ходът на Китай доведе до скок на цените, анализаторите очакват производството от други доставчици да нарасне, за да отговори на търсенето.

Рециклирането също може да бъде ключово. Фабричният скрап вече представлява известно предлагане, докато германиевият скрап се извлича и от прозорците на излезли от експлоатация танкове и други военни превозни средства, според USGS.

Къде другаде се произвеждат металите?

С изключение на Китай, други страни с капацитет за производство на галий включват Русия и Украйна, където металът е произведен като страничен продукт от алуминиевия оксид, както и Южна Корея и Япония - като страничен продукт от цинка. В Северна Америка германий се произвежда заедно с цинк, олово и други метали в топилната фабрика Trail на Teck Resources Ltd. в Британска Колумбия.

Други производители включват производителя на специални материали 5N Plus Inc. и Indium Corporation в САЩ. В Европа белгийската Umicore SA е производител и на двата метала.

Някои минни проекти съдържат по-високи концентрации на металите и биха могли да предложат възможност за увеличаване на доставките - като например цинковия проект Кипуши, който се очаква да започне следващата година в Демократична република Конго.