Най-новият еднорог в Силициевата долина е минна компания

Бил Гейтс и други инвеститори в технологичната индустрия подкрепят базирания на AI стартъп KoBold Metals

18:50 | 20 юни 2023
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Някои от най-известните инвеститори в технологичната индустрия удвояват залозите си в един от най-новите еднорози в Силициевата долина: стартъп за добив на метали.

Базираната в Бъркли, Калифорния KoBold, Metals, която търси и добива метали като мед, литий и кобалт с помощта на изкуствен интелект (AI), набира около 200 милиона долара в кръг за набиране на средства, каза съоснователят и главен изпълнителен директор Кърт Хаус пред The Wall Street Journal.

Капиталовата инжекция оценява компанията на повече от 1 милиард долара, каза той. Част от това ще бъде използвано, за да помогне да се разработят запаси от мед, които компанията наскоро придоби в Замбия.

Кръгът за набиране на средства е подкрепен от съществуващи инвеститори, включително Breakthrough Energy Ventures на Бил Гейтс, фирма за рисков капитал в областта на климатичните технологии, която инвестира пари от името на хора като Джеф Безос и Джак Ма.

В кръга участват още: фирмата за рисков капитал Andreessen Horowitz и BOND, фирма за рисков капитал, съоснована от Мери Мийкър. Подразделение на T. Rowe Price, което управлява парите на клиентите, води кръга.

KoBold обединява елементи от две напоследък горещи инвестиционни тенденции. Инвеститорите наливат пари в проекти, които ще помогнат на света да премине към по-екологична икономика, включително производство на батерии за електрически превозни средства, проекти за чист водород и технологии за премахване на въглерод. Всичко това изисква набор от метали, които могат да бъдат трудни за намиране и скъпи за изкопаване от земята.

В същото време скорошният напредък в областта на изкуствения интелект, включително дебюта тази година на приложения за чат, базирани на AI, насочиха инвестиции в стартиращи AI компании.

Основана през 2018 г., KoBold казва, че използва наука за данни и машинно обучение, за да идентифицира находища на кобалт, мед, никел и литий, ключови компоненти на бума на електрическите превозни средства. Има 60 продължаващи проучвателни проекта в Северна Америка, Африка и Австралия. Миналия декември компанията се съгласи да инвестира 150 милиона долара, за да закупи контролен дял в голямо, неразработено находище на мед в Замбия, което по план трябва да отнеме поне осем години, за да произвежда мед.

Компанията твърди, че се опитва да наруши традиционните методи за проучване на минното дело, които не са се променили много от десетилетия. Големите добивни компании през годините възложиха проучването на по-малки компании. Хаус каза, че една от целите е да се съберат по-сложни и нюансирани данни за депозитите, които конвенционалните методи традиционно не биха събрали.

„Процентът на успеваемост при намирането на нови депозити намалява“, каза Хаус. „Трудно е да се види как при сегашната ситуация ще намерим достатъчно залежи навреме без пробиви в технологиите.“

KoBold не бе планирала да набира пари толкова скоро след набирането на средства миналата година, но засили плановете си в светлината на проекта си за мед в Замбия. Компанията също така планира да използва приходите от набирането на средства за проекти за проучване на никел и литий и софтуерни и хардуерни изследвания и разработки, каза Хаус.

Кони Чан, генерален партньор в Andreessen Horowitz, каза, че инвеститорите на компанията искат да вложат повече капитал, защото „видяхме, че алгоритмите работят и искахме [компанията] да се ускори и да се уверим, че разполагат с много ресурси“. Тя посочи проекти в Квебек, които произвеждат повече никелов сулфид от средното за индустрията за този регион.

Търсенето на метали за батерии се засилва, тъй като светът се отказва от изкопаемите горива, а повечето от по-лесно откриваемите находища вече са разграбени. Големите добивни компании в световен мащаб се опитват да разработват нови зони по-далеч под повърхността. KoBold има партньорства за проучване с Rio Tinto и BHP.

Инвестицията, която се извършва на фона на труден момент за набиране на технологични средства в по-широк план, създава партньорство между технологични играчи и по-традиционни поддръжници на индустрията. Други инвеститори, участващи в кръга, включват BHP, норвежката енергийна компания Equinor и Mitsubishi.

„Търсенето на метали, необходими за електрификация и съхранение на батерии, само нараства“, каза Джей Саймънс, генерален партньор в BOND. „Нашето търсене бързо изпреварва способността да го посрещнем. За да отключите необходимия капацитет, ще ви трябват различни подходи.“