Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

„Аурубис България“ ще използва водород за производството на критичен за ЕС материал

Тим Курт, изп. директор на "Аурубис България" и президент на Германо-българска индустриално-търговска камара, "Бизнес старт", 24.03.2023 г.

13:13 | 24 март 2023
Обновен: 09:56 | 27 март 2023
Автор: Даниел Николов

Азия и САЩ успешно привличат бизнеси и инвестиции в производството на важни за зеления преход метали, и ако Европа не иска да изостане и да остане деиндустриализирана трябва да промени административните си процедури, които са бавни и сложни. Европа консумира 25% от световното производство на метали, но има само 5% собствено производство, което налага бързи мерки за по-ефективно рециклиране и декарбонизация. ЕС наскоро въведе и регулация за суровините от критично значение, в която бе включена и медта. Това коментира Тим Курт, изп. директор на "Аурубис България" и президент на Германо-българска индустриално-търговска камара, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Търсенето на метали, особено на мед, нараства - вярваме, че тази тенденция е в своето начало и ще продължи. Когато говорим за ВЕИ и намаляване на въглеродния отпечатък - за всичко това е необходима мед и ние сме част от решението на тези проблеми. Търсенето ще расте не само от първични източници като рудодобив, но и от рециклиране."

Заради прогнозите за икономическо забавяне или рецесия в Европа и САЩ има епизодични спадове в търсенето на метали, призна Курт, но добави че като цяло тенденцията е позитивна.

"Важно е, че на медта се гледа като на критична суровина, като на решение, което може да допринесе за декарбонизацията, кръговата икономика и рециклирането."

"Аурубис" наскоро реши да инвестира в САЩ заради "бавната реакция на Европа", каза Курт и даде за пример как един проект в САЩ отнема няколко месеца, а в България за подобно време се извършват само тестовете.

"Започвате да реагирате много по-бързо, но има нещо негативно - Европа реагира, а не е проактивна."

Трябва да има проверка на някои от регулациите дали наистина са нобходими и дали подкрепят бизнеса, каза Кърт и уточни, че не става дума за нарушения или отмяна на изисквания.

"Аурубис България" ще инвестира 120 млн. евро в България през следващите три години, за да увеличи производството на катодна мед с 50%, като вече цялата междинна суровина ще се рафинира тук, без да има нужда от транспорт до заводите в Европа за допълнителна обработка.

"Очакваме първото производство да стане реалност през първата половина на 2026 г. и да изнасяме повече катодна мед, но и да разработим допълнителни продукти надолу по веригата и да запазим допълнителната стойност в България."

Нарастващите цени на суровините и оборудването няма да са особен проблем, тъй като са взети предвид в процеса на подготовка на проекта, каза Курт. Компанията ще открие нови работни места с разширяването на рафиниращите мощности, успоредно с това увеличава офиса си в София, както и лабораторията, в която ще се извършват анализите на разширеното производство.

"Работим в много направления - на България се гледа все повече като на платформа за останалата работа на "Аурубис" в Европа."

Компанията продължава да работи за внедравяне на по-екологични производства и употребата на водород, но тези иновации са на много ранен етап, като тяхната реализация е в средносрочен план. Ако пилотните проекти за употребата на водород са успешни, технологията ще бъде внедрена и в България, каза Курт.

Запитан за имиджа на България като инвестиционна дестинация, Курт каза, че страната "не изглежда никак зле през последните месеци и години" и все още привлича инеститори, но остават проблеми като квалификация на работници, политическа нестабилност и надеждни индустриални рамки. Това че страната все още не е член на еврозоната и Шенген също не помага за привличането на повече бизнес, добави той.

В коментар за ефектите от банковата криза, Курт каза, че "Аурубис" използва само свои парични потоци за своите проекти и не е толкова зависма от финансовите пазари. Компанията е натрупала опит за спряване с подобни турболенции през годините, как да изгражда кризисни центрове и има добре установени процеси за реагиране.

"Това вече е част от ежедневния бизнес", каза Курт.

Целия разговор може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.