Липсващото възстановяване на Китай поддържа низходящите тенденции при металите

Независимо от слабото търсене, трейдърите са оптимистични поради очакванията за възстановяване през 2-рата половина на годината

18:42 | 22 май 2023
Обновен: 06:21 | 23 май 2023
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Първата среща на азиатската металургична общност след пандемията трябваше да бъде празник, подхранван от държавните стимули и дългоочакваното възстановяване след Covid-19 за най-големия потребител на суровини в света. Но възстановяването така и не дойде.

Търговците, банкерите, брокерите и мениджърите на фондове, събрани в Хонконг за водещото годишно азиатско събитие на Лондонската борса за метали, не показаха и следа от оживлението от края на 2022 г. или дори от оптимизма от началото на 2023 г.

По време на вечери и на питиета през цялата минала седмица те съобщаваха за слаба активност, която съответства на разочароващите икономически показатели на Китай. Макар че дори неофициалните разговори бяха по-предпазливи, отколкото през миналите години, предвид по-затегнатата политическа хватка на Пекин и влошените отношения със Запада, нямаше и намек, че това скоро ще се промени - нищо, че наличностите са ниски и обещават рязко нарастване на дългосрочното търсене на метали, тъй като световната икономика се раздвижва. 

Не всички бяха толкова унили. Шепа влиятелни търговци и анализатори предупредиха, че липсващото възстановяване или дори по-слабото от очакваното начало на пиковия строителен сезон в Китай не значи рецесия. Търсенето в най-големия потребител на метали в света все още се разширява и Пекин може да се намеси със значителна подкрепа.

"Китайската икономика все още се очаква да нарасне с над 5% през тази година, което поне показва, че тя все още е устойчива", казва Nanhua Futures Co. председател Луо Сюфън в интервю. "Смятаме, че бързото възстановяване на услугите и туризма ще се разпространи във вторичните отрасли през второто полугодие."

Липсващият бум в Китай натежава върху медта. Надеждите около завръщането на най-големия консуматор на метали в света доведоха до повишаване на цените в края на 2022 г., но оптимизмът по отношение на краткосрочните перспективи избледня.

Гай Улф, глобален ръководител на отдела за пазарни анализи в Marex Spectron, твърди, че медта може да скочи обратно до $9000 за тон - от настоящите нива около $8200  - с появата на апетита на Китай по-късно тази година, точно когато цените стават по-чувствителни в момент на затихващи запаси.

"Мисля, че се намираме в свят, в който ако нещата започнат да се движат, те ще се движат доста бързо."

CRU Group, която повиши прогнозите си за ръст на търсенето на мед за тази година от 2% на 3,2%, изтъкна значителните количества от метала, нужни за проекти за възобновяема енергия, електромобили и електропреносна мрежа, както и възстановяването на завършените имоти.

В лични разговори обаче, където повечето китайски търговци и пазарни участници не се притесняват да правят коментари, които могат да бъдат тълкувани като критични - настроението определено беше песимистично. Новата поредица от лоши икономически данни през седмицата, при които промишленото производство, продажбите на дребно и инвестициите в дълготрайни активи нараснаха по-бавно от очакваното през април, не допринесе за подобряване на настроението. Засилват се призивите за повече облекчения от страна на централната банка. По време на заседанието медта се срина до най-слабото си ниво досега през тази година. 

Оптимизмът, който се усещаше на пазара преди Националния народен конгрес на Китай през март, се изпари. Годишната среща на законодателите е определила само скромни икономически цели, като има малко признаци, че Пекин е готов да предприеме стимулиране, каквото е имало в миналото.

Държавен дълг

Няколко физически търговци, които отказаха да бъдат назовани, тъй като нямат право да говорят пред медиите, се оплакаха от ниските маржове и обременените със задължения купувачи. Според тях дългът на местното правителство продължава да възпрепятства търсенето. Те описват, че фабриките и строителните предприемачи забавят работата си, за да избегнат неплатени фактури.

Един търговец от държавна компания в Източен Китай, занимаваща се с търговия с мед и алуминий, който също помоли да не бъде идентифициран, тъй като сделките не са публични, описа редица строителни подизпълнители, които забавили работата си от април, тъй като изчаквали плащанията да бъдат изчистени, а след това намалили последващите покупки на суровини. 

Той добави, че покупките в някои провинции са били подкрепени от неустойчиви субсидии, а не от реално търсене.

Коментарите им, макар и фокусирани върху пазара на метали, съвпадат с по-широкообхватните проучвания на бизнес и потребителското доверие, според които частните фирми почти не увеличават инвестициите, а домакинствата ограничават големите разходи. Макар че доверието в частния сектор се подобри след продължителните блокади заради Covid-19 през миналата година, то все още не е възвърнало инерцията си. 

След като си размениха клюки и семейни снимки от последните няколко години, търговците и банкерите отбелязаха променящия се облик на общността, с нови пристигащи от континента и, разбира се, отсъстващи - включително Maike Metals International Ltd, някога най-големият търговец на мед в Китай, който отговаря за една четвърт от вноса на рафинирана мед в Китай. 

През февруари Maike подава съдебно искане за "предварително преструктуриране", тъй като групата се опитва да излезе от кризата с ликвидността. За мнозина това беше краят на една ера, която беше белязана единствено от приходи от китайските пазари на метали.