Опасенията за стагфлация стимулират фокуса върху суровините като предпазна мярка

Инфлацията се оказва устойчива и съществува риск тя да остане висока дори при спад на растежа

19:41 | 27 април 2023
Автор: Гарфилд Рейнолдс
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

Някои австралийски мениджъри на суперфондове се опасяват, че облигациите и акциите са уязвими, и вместо това се насочват към суровините, за да се предпазят от перспективата за глобална стагфлация.

Инфлацията се оказва устойчива и съществува риск тя да остане висока дори при спад на растежа, заяви Рафаел Арндт, главен изпълнителен директор на австралийския суверенен фонд, в четвъртък на събитието Alpha Live 2023 на Australian Financial Review.

"Големият проблем е стагфлацията, инфлационен свят с нисък икономически растеж, и какво може да се направи в този свят", каза Арндт, чийто фонд контролира 250 млрд. австралийски долара (165 млрд. щатски долара). "Експозицията на суровини, злато и други активи, свързани с инфлацията, са доста привлекателни в момента", като се имат предвид опасенията относно оценките на акциите, а също и облигационните пазари, които очакват по-ниски лихви.

Управителите на четвъртия по големина фонд от пенсионни спестявания в света оценяват стратегиите си, тъй като световните политици изразяват решимост да овладеят инфлацията на всяка цена. Инвеститорите се предпазват от възможността Федералният резерв да не премине към облекчаване на политиката през тази година, както очакват пазарите.

"Не е задължително Фед да се притече на помощ" с намаляване на лихвените проценти по начина, по който очакват пазарите на облигации и акции, каза Кейти Дийн, ръководител на отдела за фиксирана доходност в AustralianSuper Pty, най-големият частен пенсионен мениджър в страната с активи за 274 млрд. австралийски долара. Дийн се съгласи, че суровините са привлекателни в условията на стагфлация, докато говореше на същото събитие.

"Тенденцията се е променила", казва Джерард Минак, основател на Minack Advisors и бивш глобален стратег в Morgan Stanley. "В продължение на четири десетилетия на секуларна стагнация наблюдавахме как всеки един връх на цикъла на доходността на 10-годишните държавни облигации беше по-нисък от предходния връх, всяко понижение беше по-ниско от предходното понижение, до миналата година. Освен ако не сте търгували с лихвени проценти през 70-те години на миналия век, никога не сте виждали това, което видяхме миналата година".