Покачващите се лихви променят някогашните доходоносни сделки със суровини

Индустрията е спечелила около 115 милиарда долара през 2022 г., което е увеличение с почти две трети спрямо година по-рано

13:44 | 22 март 2023
Автор: Арчи Хънтър
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

По-високите лихвени проценти принуждават търговците на суровини да преосмислят някои сделки и да повишат цените, в последния пример за това как периодът на бързо повишаване на централната банка променя глобалния бизнес.

Компаниите, които купуват, продават и транспортират природните ресурси на света, са особено уязвими към нарастващите лихвени проценти, тъй като разчитат на банкови кредитни линии, за да финансират сделките си – от доставка на товар пшеница или петрол до съхраняване на запаси от алуминий.

С нарастването на лихвите допълнителните разходи за седмично пътуване или продължително съхранение в склад или танкер правят определени сделки далеч по-малко привлекателни. Разходите за финансиране могат да диктуват дали сделките ще бъдат сключени или не и някои компании се стремят да прехвърлят разходите на своите клиенти или да се откажат напълно от някои сделки.

„Това напълно променя веригата за доставки, имаме клиенти, които идват при нас и казват, че трябва да преразгледат бизнес моделите си заради лихвените проценти“, каза в интервю Пиер Галтие, ръководител на търговското финансиране на стоки в Banque de Commerce et de Placements. „Търговците успяваха да купят голям товар и да го оставят на склад за месец или повече с поносими разходи. Сега е малко по-различно, разходите са много по-високи и не е опция“, каза той.

Натискът върху търговците на стоки е пример за това как краят на ерата на евтините пари променя света на бизнеса. Но за разлика от сектори като технологиите и крипто, бизнес цикълът за търговците на суровини се движеше в обратна посока, смекчавайки удара, така че те правят рекордна печалба, дори когато лихвените проценти се покачват.

Според консултантската компания Oliver Wyman индустрията е спечелила около 115 милиарда долара през 2022 г., дори отчитайки разходи като транспорт и финанси, което е увеличение с почти две трети спрямо година по-рано.

Лихвените проценти са само един елемент от разходите, които влизат в типична сделка със суровини – дори само преместването на продукти от едно пристанище в друго означава наемане на кораби и сключване на застраховка за пътуването. След това идват разходите за хеджиране с деривати, за да се заключи цената на товара, и обезпечение под формата на маржин, за да се активират тези позиции.

Индустрията обаче е особено изложена на нарастващи лихви, тъй като търговските къщи разчитат на банков кредит за огромните суми пари, необходими за закупуване, транспортиране и съхраняване на големи обеми стоки.

Сумите, които се натрупват с лихви, се натрупват бързо: например при текущи цени една типична доставка на мазут с танкер LR1 може да струва около 46 милиона долара, а търговец на петрол от среден размер вероятно ще има няколко в транзит наведнъж. Търговският гигант Trafigura Group имаше общи кредитни линии от 73 милиарда долара в края на последната си финансова година, с мрежа от около 140 банки по целия свят.

Една област, в която лихвените проценти са централен фактор, е когато търговците купуват и държат стоки. Например, съхраняването на метал в складове за подходящ момент за продажба е характерно за пазара на алуминий, откакто лихвените проценти бяха определени на почти нулеви нива след финансовата криза от 2008 г.

Тъй като ставките се повишиха, цените на фючърсите се търгуваха с нарастваща премия - или "контанго" - над паричните курсове, за да отразят по-високата цена на съхранение. Но дори и най-широкото контанго от 2008 г. насам е едва достатъчно, за да компенсира по-скъпото финансиране, каза Дънкан Хобс, ръководител на проучванията в търговеца на метали Concord Resources Ltd.

„Спредът трябва да се изнесе, за да компенсира, и ако това не се случи, можете да си представите, че някои хора ще се откажат“, каза той.

В други случаи повишените финансови разходи за търговците се отразяват в по-високи цени, насочени към крайния клиент. Разходите за петролни договори за малък обем за купувачи, базирани в Карибите, „се повишиха значително тази година“, казва Майкъл Уинстън, директор суров петрол и мазут в търговската къща Novum Energy Trading Corp.

„Зависи от точната логистика, но мисля, че с финансовите разходи в допълнение към по-високите тарифи за доставка, някои от нашите договори за продажба на дизелово гориво и мазут се повишиха между шест до десет долара за барел“, каза той.

Способността да се поддържат стабилни печалбите чрез повишаване на цените и поддържане на маржовете понякога може да бъде въпрос на мащаб и средните играчи са под по-голям натиск, каза Галтие от BCP.

Все пак дори най-големите играчи трябва да претеглят добавените разходи.

„В момента ликвидността е ограничена и капиталът е скъп. Така че това означава, че ако искате да работите на пазара, имате нужда от по-високи маржове, за да покриете оперативната си база,” каза Кристофър Бейк, член на изпълнителния комитет на най-големия независим търговец на петрол в света, Vitol Group, на панел по време на Международната седмица на енергията. „Става по-трудно.“