Суровините поевтиняват въпреки спасяването на Credit Suisse

Спадът при суровините настъпи въпреки бързото икономическо съживяване на Китай, което последва отказването от политиката за нулев Covid

10:40 | 20 март 2023
Автор: Роб Вердонк 
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Суровините останаха под натиск въпреки уикенда, в който властите се намесиха, за да овладеят банковата криза, в резултат на което UBS Group AG се съгласи да купи Credit Suisse Group AG, а централните банки увеличиха ликвидността в долари.

Петролът поевтиня, като американският бенчмарк West Texas Intermediate падна под 65 долара за барел и достигна най-ниското си ниво от края на 2021 г., а медта също поевтиня, след като не успя да задържи ранната си печалба. Все пак златото, което се възползва от банковите сътресения с ръст в цената от 6,5% за миналата седмица, надмина 2000 долара за тройунция за първи път от една година, което предполага, че търсенето на убежища остава стабилно.

Петролът и

Миналата година след нахлуването на Русия в Украйна Bloomberg Commodities Spot Index достигна рекордни стойности, но оттогава загуби повече от една четвърт от стойността си, тъй като опасенията за забавяне на световната икономика, по-високите лихвени проценти и огромния спад в цената на природния газ повлякоха измерителя надолу. След това сътресенията в банковия сектор - белязани от внезапния фалит на няколко американски кредитори и последвалата криза в Credit Suisse - задълбочиха срива, въпреки че те подкрепиха цената на кюлчетата.

Тъй като кризата на доверието заплашваше да се разпространи на финансовите пазари, през уикенда швейцарското правителство сключи сделка за Credit Suisse, включваща гаранция за потенциални загуби от активите, които UBS поема. Федералният резерв и пет други централни банки също обявиха координирани действия за повишаване на ликвидността в суаповите споразумения в щатски долари.

"Участниците все още не са напълно убедени дали последните стъпки на властите могат да предотвратят по-нататъшни банкови сривове", каза Йеап Джун Ронг, пазарен стратег в IG Asia Pte в Сингапур. Инвеститорите сега се чудят дали да купуват при спад, каза Йеап.

Спадът при суровините настъпи въпреки бързото икономическо съживяване на Китай, след като в края на миналата година официалните лица се отказаха от политиката на нулев Covid. Миналата седмица Пекин намали размера на паричните средства, които банките трябва да държат в резерв в централната банка, за да подкрепи кредитирането и да подсили възстановяването.

Траекторията на суровините през тази седмица ще зависи най-вече от това как ще бъде приета сделката с Credit Suisse, след като подробностите бъдат напълно анализирани, както и от резултатите от срещата на Федералния резерв за определяне на лихвените проценти в сряда. Макар че преди избухването на банковата криза американските политици сигнализираха за готовността си да повишат лихвените проценти с 50 базисни пункта, за да овладеят все още високата инфлация, сега пазарните наблюдатели очакват по-малко увеличение или може би дори пауза.

В изявлението си през уикенда Фед и останалите централни банки заявиха, че ще увеличат честотата на операциите със седемдневен матуритет от седмична на дневна. Новите договорености ще действат като "важна ликвидна подкрепа за облекчаване на напрежението на световните пазари на финансиране", заявиха те.

"Сделката между UBS и Credit Suisse подобрява настроенията на пазарите, въпреки че инвеститорите все още следят предпазливо" развитието на банковата криза, казва Уан Рон, анализатор в Guotai Junan Futures Co., базиран в Шанхай.