Как Даймън и Йелън събраха 30 млрд. долара за поредната застрашена банка

Надеждата е, че това е достатъчно, за да спаси First Republic, известна с огромния си бизнес, обслужващ богати ръководители на компании с технологичния сектор

12:40 | 17 март 2023
Обновен: 14:34 | 17 март 2023
Автор: Екип на Bloomberg
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Джейми Даймън и Джанет Йелън водеха разговор във вторник, когато тя пусна идея: Какво ще стане, ако най-големите кредитори в страната депозират милиарди долари във First Republic Bank, поредната фирма, която е тласната към ръба от паниката на вложителите.

Даймън бе бързо убеден - и скоро главният изпълнителен директор на JPMorgan Chase & Co. се свърза с ръководителите на следващите три най-големи кредитора в САЩ: Bank of America Corp., Citigroup Inc. и Wells Fargo & Co.

През целия месец националните банкови гиганти събираха депозити от нервни клиенти в по-малки фирми - и сега тези гиганти щяха да вземат част от собствените си пари и да ги предадат на банка в Сан Франциско в беда, опитвайки се да спрат разширяващата се криза.

В продължение на два дни на неистови телефонни разговори, срещи и известно извиване на ръце, главните изпълнителни директори на 11 банки се съгласиха да съберат общо 30 милиарда долара за First Republic, като обещаха да ги оставят там поне 120 дни.

Надеждата е, че това е достатъчно, за да спаси First Republic, известна с огромния си бизнес, обслужващ богати ръководители на компании с технологичния сектор. Или може би най-малкото парите ще дадат на фирмата достатъчно време да намери друго решение, като например продажба.

Такава е новата-нова-нова спасителна мрежа, докато властите в САЩ и Европа се опитват да потушат паниката през 2023 г.

Спасяването, оглавявано от Даймън, вече предизвиква сравнения с паниката от 1907 г., когато Дж. Пиърпонт Морган - който изгради компанията, която сега ръководи Даймън - събра финансисти от "Уолстрийт" в личната си библиотека и ги накара да подкрепят Trust Company of America, опитвайки се да спре поредица от банкови катастрофи, които заплашваха да преобърнат индустрията.

Една от причините силните банки да действат тогава беше, че американските власти нямаха много възможности да го направят, което доведе до създаването на Федералния резерв. Този път регулаторите вече следяха внимателно First Republic, повишавайки перспективата за спешна правителствена намеса - и политически удар за години напред.

„Ако това проработи, това е брилянтен удар“, каза Тод Бейкър, старши сътрудник в Центъра за бизнес, право и публична политика към Колумбийския университет Ричард Пол Ричман. Големите банки вече бяха подложени на критики за поглъщане на депозити от по-малки кредитори. Сега те могат да покажат, че са част от решението, докато администрацията на Байдън ще трябва да се тревожи за една банка по-малко, каза той.

Регулаторите се опитаха да успокоят клиентите на банките в САЩ миналия уикенд, обещавайки да изплатят напълно незастрахованите депозити след фалита на два американски кредитора - SVB Financial Group и Signature Bank. Федералният резерв също предостава два инструмента, за да помогне на други банки да се справят с всякакви искания за тегления.

Но това не е гарантирано да проработи. И вече има признаци, че напрежението във финансовата система все още не е отслабнало.

Рано в четвъртък в Цюрих Швейцарската национална банка предложи на Credit Suisse Group AG спасителен пояс за ликвидност от 54 милиарда долара, за да поддържа фирмата в бизнеса, докато се опитва да преразгледа операциите.

След това по-късно в четвъртък Фед публикува данни, показващи колко силно банките черпят от неговата помощ.

Те взеха назаем общо 164,8 милиарда долара по два предпазни механизми през последната седмица, приключила на 15 март. Това включва рекордните 152,85 милиарда долара от сконтовия прозорец, традиционният предпазен механизъм за ликвидност за банките. Предишният рекорд за всички времена беше 111 милиарда долара, достигнати по време на финансовата криза от 2008 г.

В изявление след официалното затваряне на борсите в САЩ First Republic каза, че заемите ѝ от Фед варират от 20 до 109 милиарда долара от 10 март до 15 март. Акциите на банката, които поскъпнаха с 10% по време на редовната търговия в четвъртък, потънаха със 17% след работно време.

Като се има предвид вълнението от изминалата седмица, повечето големи американски банки бяха нетърпеливи да покажат интереса си да се включат, според хора, които описаха задкулисните преговори, които пожелаха да не бъдат назовавани, тъй като обсъжданията са поверителни.

Министърът на финансите Йелън обсъди идеята в началото с високопоставени служители, включително председателя на Фед Джером Пауъл и председателя на FDIC Мартин Грюнберг.

Вълнението от телефонни обаждания сред банкерите продължи да се увеличава в сряда, докато все повече фирми се съгласяваха да се присъединят към групата. Все пак някои изпълнителни директори се нуждаеха от увещаване, поставяйки под въпрос необходимостта от спасяване или дали то е достатъчно. Йелън разговаря директно с някои, като също така държа в течение началника на кабинета на Белия дом Джеф Зинтс и директора на Националния икономически съвет Лаел Брейнард.

До четвъртък голяма част от групата вече се оформяше. Възможно е поне някои изоставащи да са били поканени късно или просто да са имали нужда от повече време, за да получат вътрешни одобрения. Goldman Sachs Group Inc. беше сред последните няколко.

Друг разговор в четвъртък сутринта между регулатори и изпълнителни директори помогна за финализирането на плана.

„Тази демонстрация на подкрепа от страна на група големи банки е добре дошла и демонстрира устойчивостта на банковата система“, казаха Йелън, Пауъл, Грюнберг и изпълняващият длъжността контрольор на валутата Майкъл Хсу в съвместно изявление.

Не всички са убедени, че това е добра идея. Милиардерът инвеститор Бил Акман каза в туит в четвъртък, че спасяването е „лоша политика“ и дава фалшиво чувство на увереност. Той призова САЩ да обявят временна гаранция за всички банкови депозити, като каза, че „ние сме отвъд точката, в която частният сектор може да реши проблема“.

В някои отношения спасяването прилича на плана от 1998 г., създаден за спасяване на Long Term Capital Management без използване на публични средства, след като хедж фондът направи катастрофални грешни залози. Тогава Федералният резерв свика среща на ръководителите на "Уолстрийт" от Merrill Lynch, Goldman Sachs и около дузина други. Те се съгласиха да налеят 3,65 милиарда долара във фонда, за да го поддържат на повърхността и да предотвратят срив на финансовите пазари.

Както при LTCM, банките видяха спасяването на First Republic като най-добрия си интерес, тъй като е по-добре, отколкото да рискуват разширяваща се паника, която може да погълне повече от тях, каза един от хората.

„Това е банковата система, която се грижи сама за себе си“, каза Тод Филипс, бивш адвокат на FDIC, сега в института "Рузвелт".

Един деликатен аспект от спасителния пояс от 30 милиарда долара е разделянето на кредита. Въпреки че Даймън играеше ролята на Дж. Пиърпонт Морган зад кулисите, банките изработиха съвместно изявление, като сортираха имената си в групи въз основа на размера на вноските им и след това ги изброиха по азбучен ред.

Това постави Bank of America начело.

След това в хаотичен наплив от прессъобщения, Citigroup случайно излезе първа.