Стрес тестовете на Фед не са отразили риска от рязко увеличаване на лихвите

Служителите на Фед изтъкват годишните стрес тестове като основен метод за надзор, с който оценяват състоянието и устойчивостта на най-големите банки в страната.

19:55 | 16 март 2023
Автор: Макензи Хоукинс
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Основният метод по който Федералният резерв определя дали американските банки могат да преодолеят икономическите кризи от години има един крещящ недостатък: от близо десет години регулаторите не са изпробвали сценарии, който прилича на икономиката през 2023 година и на финансовия условия, които позволиха да се стигне до фалита на Silicon Valley Bank.

Служителите на Фед изтъкват годишните стрес тестове като основен метод за надзор, с който оценяват състоянието и устойчивостта на най-големите банки в страната.
Но с две изключения - през 2013 г. и 2015 г. - сценариите почти изцяло са моделирали леки до тежки рецесии с намаляваща инфлация и рязко спадащи краткосрочни лихвени проценти. Този тесен диапазон не успява да обхване реалностите на пандемичното възстановяване, когато близо година на бързо повишаване на лихвените проценти намали стойността на банкови портфейли като този на SVB.

"Стрес тестът е толкова добър, колкото са добри сценариите, които тества", каза Аарон Клайн, старши научен сътрудник по икономически изследвания в института Брукингс. "Това беше основен сценарий: Фед повишава лихвените проценти внезапно и рязко".
Един по-реалистичен сценарий на стрес теста не би решил институционалните проблеми, които сринаха SVB, смятат експерти по регулациите. Но липсата на моделиране на повишаването на лихвените проценти показва пропуски в начина, по който служителите на Фед мислят за финансовия риск.

"Независимо дали Фед е провел стрес тест или не, той е знаел, че това повишаване на лихвените проценти ще се случи", каза Клайн, "и е гледал на една от най-големите банки, които пряко контролира, с нехеджирани ипотечни ценни книжа за сто милиарда долара, които ще претърпят значителни загуби".

Основните сценарии на Фед обикновено включват постепенно повишаване на лихвените проценти, свързано с умерен икономически растеж, и понякога се характеризират със стръмни криви на доходността. Централната банка добавя допълнителен пазарен шок към стрес тестовете си през 2023 г., който отразява по-точно настоящите икономически условия, но няма да наказва банките, ако не го преминат. Стрес тестът също така е само един от надзорните инструменти на Фед, макар и най-прозрачният.

Контрол от страна на законодателите
Въпреки това сривът на SVB накара законодателите във Вашингтон да проверят дали мерките на Фед за устойчивост са ефективен предпазен механизъм срещу финансова нестабилност. В петък банката се превърна в най-големия американски кредитор, фалирал от над 10 години, след бурна седмица, в която тя не успя да набере капитал, а от технологичните стартъпи, които подхранваха възхода на кредитора изтекоха огромни парични потоци.
От години SVB не е достигнала прага от 50 млрд. долара на Фед за провеждане на годишни стрес тестове. С разрастването на фирмата нейните ръководители успешно лобираха за закон от 2018 г., който повиши прага още повече, освобождавайки средните по големина банки от изискванията за годишно тестване. SVB, чиито активи бяха между 100 и 250 млрд. долара, щеше да подлежи само на периодично тестване и не беше тествана миналата година.

Стрес тестът може да не е бил подходящият инструмент за идентифициране на проблемите на SVB, които са били присъщи на нейния бизнес модел, казва Стивън Кели, старши изследовател в Програмата за финансова стабилност в Йейл.
Въпреки това през 2022 г. Фед е пропуснал възможността да добави лихвените рискове към стрес теста - каза Кели. Централната банка повиши лихвените проценти от почти нулеви стойности през март 2022 г., а обяви сценариите за стрес теста през тази година само няколко седмици преди това, когато рисковете вече бяха ясни, каза той.
От години учените поставят повишаването на лихвените проценти на заден план при оценката на финансовия риск, пише в имейл Шон Ваната, преподавател по икономика в Университета в Глазгоу. Стрес тестовете, които бяха въведени след световната финансова криза от 2007-2009 г., почти винаги се основават на умерен или дълбок икономически спад, който предвижда увеличаване на безработицата и понижаване на лихвените проценти до нула.

По-труден тест
Изключенията от това бяха през 2013 г. и 2015 г., когато Фед поиска от банките да разиграят как ще се справят с лека рецесия при инфлация - измерена чрез индекса на потребителските цени - над 4% и бързо нарастване на доходността на краткосрочните американски държавни ценни книжа до 2,5% за една година. Сценарият от 2015 г. предвиждаше и допълнително повишение с близо три процентни пункта през следващите две години; всички 31 големи банки издържаха този тест.

Междувременно пандемичното възстановяване подхрани икономическите условия, които бяха много по-интензивни и по двата основни показателя: Инфлацията на потребителските цени надхвърли 9% през юни и все още беше висока - 6% през миналия месец, а доходността на 3-месечните съкровищни облигации нарасна от 0,4% през март 2022 г. до близо 5% в началото на този месец.
За първи път през 2023 г. Фед добави така наречения "проучвателен пазарен шок" към стрес тестовете, в допълнение към обичайната им хипотеза за тежка рецесия. Целта, пише в съобщението, е да се разшири разбирането на регулаторите за устойчивостта и да се оцени потенциалът на множество сценарии при бъдещи стрес тестове.
Провалът на SVB също така подчерта недостатъците на всеки един тест за устойчивост. В нов доклад на Института за банкова политика се констатира, че фалиралият кредитор е щял да премине теста за ликвидност с "отличен успех" - изненадваща констатация, се казва в доклада, тъй като провалът на SVB изглежда е свързан по-скоро с управлението и надзора, отколкото с регулирането.
"Банковият надзор е и винаги трябва да бъде нещо повече от стрес тест", каза Ваната. "Решаващият въпрос за SVB и всички други проблемни банки е: Какво и кога са знаели надзорните органи? Какво са посъветвали? И какви правомощия са имали, за да приложат тези съвети?"