Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Ситуацията със SVB не може да се повтори в Европа

Тамаш Хак-Ковач, главен изпълнителен директор Банка ДСК, Светът е бизнес, 15.03.2023

21:12 | 15 март 2023
Обновен: 21:14 | 15 март 2023
Автор: Николета Рилска

Silicon Valley Bank беше управлявана лошо в сравнение с европейските регулации. Такова нещо не можеше да се случи на европейския пазар. Банката имаше рисков модел на работа, имаше и концентрация на риск. Колапсът на SVB не е свързан с повишаването на лихвите от Федералния резерв. Ако сте банка на американския пазар, трябва да сте готови да реагирате на промените на пазара. Това не може да се повтори в Европа. Това заяви Тамаш Хак-Ковач, главен изпълнителен директор Банка ДСК, в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

Хак-Ковач коментира основните предизвикателства пред Европа в геополитически план.

„Политиката на Европейския съюз относно Украйна и Русия е изключително обединена, което изненадва всички. Най-вероятният сценарий е този конфликт да продължи дълго време. Трябва да нагодим бизнес моделите към ситуация, в която ЕС се противопоставя на Русия, а Русия ще използва всяко оръжие в арсенала си. Трябва да анализираме как се отразява това на бизнеса“.

Гостът посочи, че OTP Group е засегната по много начини, защото има подразделения в Русия и Украйна. „Конкретно за ДСК ефектите са непреки чрез енергийните цени и инфлацията“, обясни той.

И заяви, че „приключиха евтиният труд, евтината енергия и евтините пари“. Според Хак-Ковач това няма да се отрази съществено на бизнес модела на банките, тъй като той няма да се промени, а единствената разлика е, че един от основните продукти не работи на загуба по дефиниция.

По думите на госта за една банка най-важният елемент е дали има устойчив бизнес модел.

„SVB е пример за неустойчив бизнес модел, защото той е концентриран в един географски регион и само в една индустрия. Ситуацията е подобна при банките, които се фокусират само върху криптовалутите – това е неустойчив бизнес модел… Бизнес моделът определя колко сте силни при една криза“.

Банковият сектор у нас е стабилен, а пазарът е концентриран и доминиран от трима играчи, стана ясно от разговора. „Тези трима играчи имат интерес в целия регион... Всички три банки залагат на различни държави, но бизнес моделът им е много сходен…Не се очакват големи промени в скоро време“, посочи Хак-Ковач.

Той коментира и пазара на  ипотечни кредити, като отбеляза, че проникването на ипотечното кредитиране в България е много ниско в сравнение с другите страни при потребителите, докато при бизнеса е на едно от водещите места. „Причината е, че базата е ниска, така че пазарът има място да расте. Ипотеките са вторите най-евтини след тези в Испания“, каза Хак-Ковач.

„Лихвите ще растат, но това се случва изключително бавно“.

Гостът коментира и как отлагането на членството на България в еврозоната се е отразило на плановете на ДСК. Той посочи, че подготовката на банката струва около 20 милиона лева, състои се в две части – IT системи и логистика на парите в брой, като по-голямата част от инвестицията вече е разходвана.

Целия разговор гледайте във видео материала.

Видеа с всички гости на предаването „Светът е бизнес“ гледайте тук.