Глобалните финансови акции отписаха 465 милиарда долара заради SVB

Графика на деня 14.03.2023 г.

13:50 | 14 март 2023
Автор: Зорница Крушарска
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

За два дни световните финансови акции загубиха 465 млрд. долара от пазарната си стойност, тъй като инвеститорите намалиха експозициите си към кредитори от Ню Йорк до Япония след фалита на Silicon Valley Bank.

Загубите се увеличиха във вторник, като индексът MSCI Asia Pacific Financials спадна с 2,7% до най-ниската си стойност от 29 ноември. Mitsubishi UFJ Financial Group Inc. се понижи с 8,3% в Япония, южнокорейската Hana Financial Group Inc. спадна с 4,7%, а австралийската ANZ Group Holdings Ltd. загуби 2,8%.

Съществуват опасения, че финансовите компании могат да усетят въздействие от инвестициите си в облигации и други инструменти. Доходността на държавните облигации се понижи в понеделник на фона на очакванията, че Федералният резерв ще отложи повишаването на лихвените проценти поради сътресенията в банковата система.

"Финансовите пазари се движат по стъпалата", заяви Джон Уудс, главен инвестиционен директор на Credit Suisse Group AG за Азиатско-тихоокеанския регион, в интервю за телевизия Bloomberg. "Наистина трябва да знаем точно какво въздействие ще има това върху по-широкия пазар. Моето усещане е, че Фед вероятно ще направи пауза, защото според мен това до голяма степен е свързано с ликвидния риск".

Общата пазарна стойност на компаниите, включени в индекса MSCI World Financials и индекса MSCI EM Financials, е спаднала с около 465 млрд. долара от петък насам. Регионалните банки в САЩ бяха сред най-силно засегнатите в понеделник, като индексът KBW Regional Banking Index потъна със 7,7%, което е най-резкият му спад от юни 2020 г. насам.

Акциите на First Republic Bank поевтиняха с почти 73% в рамките на три сесии, за да бъдат най-губещите в измерителя MSCI World Financials за този период. Moody's постави всички дългосрочни рейтинги на кредитора в режим на преразглеждане за понижаване.

Акциите на европейските банки и застрахователи също поевтиняха в понеделник. Акциите на Credit Suisse Group AG поевтиняха с 15% до ново рекордно дъно, а цената на застраховката на облигациите ѝ срещу фалит се покачи до исторически връх на фона на опасенията за по-широко разпространение в банковия сектор от фалита на SVB.

Банките в Япония

Големите банки в Северна Азия имат "минимален риск от внезапно изтегляне на депозити, което съкруши Silicon Valley Bank", като се имат предвид солидните им депозити, структурата на активите и ликвидността, пише в бележка анализаторът на Bloomberg Intelligence Франсис Чан. "По-малките кредитори може да крият ликвидни и кредитни рискове, които лесно могат да бъдат пренебрегнати".

Японските банки заемат видно място сред най-високите съотношения на нереализираните загуби към собствения капитал в региона, според данни за около 130 кредитори от Азиатско-тихоокеанския регион с активи за над 5 млрд. долара, събрани от Блумбърг. Jimoto Holdings Inc., Tsukuba Bank Ltd. и Fukushima Bank Ltd. са сред тези с коефициент на нереализирани загуби спрямо собствения капитал от поне 9%.

И трите компании, чиято пазарна капитализация е под 150 млн. долара всяка, спаднаха с повече от 10% за три дни. От декември насам японските финансови акции се покачиха на фона на признаците, че централната банка на страната се насочва към затягане след години на изключително разхлабена парична политика.

"Днес акции на банки и застрахователни компании", каза Таку Ито, главен мениджър на фонд в Nissay Asset Management Corp. "Без съмнение това е поражение, но мисля, че и много фондови мениджъри правят същото, защото акциите на банките се покачваха и много мениджъри на растежа увеличаваха акциите на банките."