SVB се срина. Какво да правят стартъпите?

Джени Фийлдинг, съосновател и управляващ партньор в The Fund

17:55 | 13 март 2023
Преводач: Мария Попова

Какво съветвате компаниите от вашия фонд ден като днешния?

Хаосът е невероятен, телефонът ми не спира да звъни. Работим 250 компании и около 30% от тях са свързани с SVB. Първото нещо, което им казахме онзи ден беше, че трябва да запазим спокойствие и всички да сме координирани по отношение на случващото се. Ние работим с 250 компании, но и с още 500 дружества, които също са фондове. Всички те са част от нашата общност и всички са засегнати.

Относно съвета ни, ние подходихме с призив за споделяне на информация, а основателите на фондове трябва сами да вземат решенията си.

Вие като фонд също имате връзка със  Silicon Valley Bank. Какво решихте да направите по въпроса с работния капитал и парите, които сте вложили там?

Така е, аз имам отдавнашни отношения с SVB. Те са невероятни поддръжници на екосистемата на стартъпите, а честно казано и на новосъздадените управляващи фондове. Те имат важна роля и ние имаме банкови взаимоотношения и държим активи при тях. Така че, моментът е много труден и ние се опитваме да помогнем на нашите стартъпи, но и да помогнем на себе си. Да съвместим това е доста трудно.

Това, което чувам от управители на рисков капитал и на фондове е, че има откровена загриженост не само за нуждите от оперативни пари в брой за стартъпите,  но и за здравето на техните ментори. Бихте ли анализирали някои от разговорите, които сте провели с основатели на портфейли и доколко трудно е за тях като лидери, като бизнес управители?

Отмених почти всички свои срещи днес само, за да приемам обажданията на основатели на портфейли в този много тревожен момент. Времената са много трудни за технологичния сектор като цяло: пазарите създадоха значителен натиск над тези компании, набирането на капитал не е каквото беше миналата година.

В съчетание със случващото се от последните дни, много от нашите компании страдат днес. Опитваме се да бъдем връзката между всички, опитваме се да ги изслушваме, да осигуряваме ресурси , но в крайна сметка, просто периодът е травмиращ.