ВЕИ са осигурили рекордните 30% от електроенергията миналата година

Графика на деня, 08.05.2024 г.

13:17 | 8 май 2024
Автор: Уилям Матис
Графика: Bloomberg
Графика: Bloomberg

Делът на глобалното електричество от възобновяеми източници нарасна до рекордните 30% миналата година, тъй като растежът на вятърната и слънчевата енергия продължи да надвишава далеч този на изкопаемите горива.

Тази тенденция се очаква да се ускори тази година, според данни от енергийния мозъчен тръст Ember. Групата очаква растежът на чистата енергия да компенсира повече от общото нарастване на търсенето на електроенергия, което ще доведе до спад на производството от изкопаеми горива с 2% през 2024 г.

Въпреки че производството на газ и въглища — последното, предизвикано от спад във водноелектрическата енергия, предизвикан от суши — също се е увеличило миналата година, Ember прогнозира тази тенденция да приключи тази година.

„Спадът на емисиите от енергийния сектор вече е неизбежен“, каза Дейв Джоунс, директор на Ember за глобални прогнози. „Но скоростта на намаляване на емисиите зависи от това колко бързо продължава революцията на възобновяемите енергийни източници.“

Нарастването на възобновяемите енергийни източници се дължи до голяма степен на соларните ферми през последните години, показват данните на Ember. Цената на производство на енергия от солари се срина, тъй като производителите в Китай увеличиха доставките и предложиха рекордно ниски цени.