Чиста енергия

Сряда, 21:00 часа
Водещ: Вероника Денизова

Енергийният преход на ЕС продължава, но с много по-рационални темпове

Цветелина Пенкова, евродепутат от Група на прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП, в “Чиста енергия”, 03.04.2024 

21:35 | 3 април 2024
Обновен: 22:22 | 3 април 2024
Автор: Галина Маринова

Адаптирането на енергийния преход в ЕС, благодарение на намесата на индустрията и промишлеността в действията на политиците отрезви ситуацията. Геополитическият натиск и всички кризи, през които минахме, дадоха правилната посока. Енергийният преход продължава, но той е с много по-рационални темпове. Това заяви Цветелина Пенкова, евродепутат от Група на прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП, в интервю на Вероника Денизова за предаването “Чиста енергия”. 

“Това, което  трябва да се знае, е, че ние искаме да изградим една чиста промишленост в Европа и да използваме повече чисти енергийни източници. Но не трябва да говорим само за забрани или за нулеви емисии. Няма такава концепция. Има нулеви нетни емисии”.

Енергийният преход не беше добре обяснен, подчерта Пенкова. "Той няма как да се е провалил. Промениха се сроковете, които в началото бяха сложени нереалистично. Няма как ние набързо да премахнем абсолютно всички автомобили с двигатели с вътрешно горене. Това беше наивна политика”. 

“Трябва да се идентифицират силните страни на всяка една от държавите членки. България има доста сериозен потенциал за използване на геотермална енергия и на водните ресурси, които могат да се изплозват като допълваща мощност към ядрената, но това не важи за други държави. Всяка държава трябва да идентифицира своите силни страни и не трябва да се опитваме да правим това, което правят другите. Трябва да се оценят стратегическите предимства, а не да се натрупва по много от всичко, защото това не дава балансирана система, а излишък на енергия, която в един момент се губи”. 

В мандата на настоящия парламент е постигнат голям напредък в областта на енергетиката и са гласувани политики, които са благоприятни за България, но предстои още много работа. Енергийната свързаност, ядрената енергетика и подготовката на висококвалифицирани кадри за енергийната индустрия трябва да бъдат ключовите приоритети на следващия европейски парламент, каза Пенкова.

Евродепутатът от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите организира в Брюксел конференция на тема "Енергийна сигурност - основа за развитие на европейската индустрия. Ролята на България". Във форума се включиха над 30 експерти - представители на българската енергетика и индустрия, както и представители на големи индустриални, енергийни и браншови организации в Европа. Основна тема на дискусиите беше ключовата роля на България при изработването на европейските енергийни и индустриални политики и прилагането им в реалната икономика.

“Ключовото постижение в европейския парламент през последните пет години е в посока ядрена енергетика. От една страна признаването на ядрената енергия за зелена и устойчива, а от друга страна включването на ядрената енергетика в списъка на стратегическите технологии за ЕС. И в тези два успеха имаше много силно участие от страна на българската страна, за да се случат”. 

Три са приоритетите, които ще бъдат важни за енергийното бъдеще на Европа и трябва да залегнат в дневния ред на следващия мандат на европейския парламент. На първо място това е свързаността. “Ние изградихме една енергийна система, която до голяма степен черпи мощ от възобновяемите енергийни източници, но се оказа, че съхранението на енергия е много  скъпо и нерентабилно. От тук нататък, това, което следва е да изградим една много голяма и надеждна електропреносна мрежа. Когато има излишък на електроенергия на север тя да се пренася на юг и обратното. Тоест,  изграждаме електропреносна свързаност по оста север - юг. Тук България играе своята роля, защото сме страната с най-много мощности в региона”.

“Приоритет номер две със сигурност ще бъде ядрената енергетика и приоритет номер три, не само на следващия парламент, но и на идващите след него, е нуждата от много широка база от специалисти и квалифицирани кадри. В сектор енергетика има големи предизвикателства в тази посока”.

Недостига на ключови суровини и ресурси също е много голям проблем, посочи още събеседничката. Ние сме свикнали да ги внасяме отвън, но Европа трябва да се преориентира така, че да бъде автономна - да използва това, което е налично в континента, добави гостенката. 

Може би трябва да се постави на дневен ред, например, че в България има находища на уран, способни да захранят поне два реактора и които още не са разработени, подчерта Пенкова. 

Как единомислието за това как трябва да се развива българската енергетика може да се превърне в политики и действия?

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Чиста енергия" може да гледате  тук.