Чиста енергия

Сряда, 21:00 часа
Водещ: Вероника Денизова

Асен Христов: България има уникална възможност - да изгради батерии за до 2,5 гигавата

Асен Христов, председател на Надзорния съвет на Еврохолд България, в "Чиста енергия", 10.04.2024

22:00 | 10 април 2024
Автор: Галина Маринова

България има една уникална възможност. Тя е една от малкото държави в света, където могат да се направят може би най-сигурните батерии - ПАВЕЦ. Надявам се до година и половина - две да бъде възстановен ПАВЕЧ Чаира, а има възможност за изграждане и на други мощности, като България може да разполага с до 2,5 гигавата ПАВЕЦ, които да работят в рамките на 4 до 6 часа. И това е за стотици години. Не е нужно да се рециклира, например, просто трябва да се поддържа. Това каза Асен Христов, председател на Надзорния съвет на Еврохолд България, в предаването "Чиста енергия" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Вероника Денизова.

"Ако България изгради това, тя ще има псевдобазови мощности, заедно с ВЕИ-тата".

Най-големите предизвикателства пред енергийната сигурност на България са административни и политически. Днес си говорим за междудържавна свързаност, за развитие на технологиите, за развитие на възобновяеми източници и как да се използват, но истината е, че изостава нормативната уредба. А дори и когато е приета, тя е половинчата. 

За да се преодолее това предизвикателство политиците трябва осъзнаят нуждата от това, а да не се използва като допълнителен източник за печелене на избиратели и пари. 

Водещата базова мощност на бъдещето винаги ще бъде ядрената, точно защото е базова. ВЕИ-тата трудно могат да изпълняват тази роля, защото до голяма степен са непредвидими. 

На въпроса какви инвестиции е предвидила групата в дългосрочен план гостът каза, че инвестициите ще се насочат преди всичко в мрежата - "най-вече в това, в което България поизосана - в подмяната на електромерите (смартметрите) и отделно - в управлението на мрежата". "В това сме се насочили в следващите 3-4 години". 

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Чиста енергия" може да гледате тук.