Някои в ЕЦБ са против голямо повишение след SVB

Ришаад Саламат, Bloomberg Хонконг

09:30 | 14 март 2023
Обновен: 13:36 | 14 март 2023
Преводач: Силвия Грозева

Някои членове на Управителния съвет на ЕЦБ се съобщава, че са против голямо повишение на лихвите поради срива на SVB, съобщават източници на Bloomberg. Гълъбите твърдят, че икономическата обстановка се променя и че е нужна повече предпазливост. Президентът на ЕЦБ Кристин Лагард каза миналата седмица, че повишение от половин пункт според нея е много вероятно. ЕЦБ взема мерки като останалите срещу инфлацията.

Американското Министерство на правосъдието започна разследване на срива на стейбълкойна TerraUSD. Уолстрийт Джърнъл пише, че ФБР и прокурорът на Ню Йорк разпитва бивши членове на екипа на TerraUSD като До Куан, който се укрива. Има заповед за арест на южнокорееца и SEC /сек/ заведе граждански иск за измама.

От сряда Китай отново ще издава всякакви визи за чужденци. Връщат и безвизовото пътуване за остров Хайнан, круизите в Шанхай, хората от Хонконг и Макао, пътуващи до Гуандонг. Това е поредното отваряне след края на нулевия ковид, който натежа на икономическия ръст на Китай.

Президентът Байдън разреши на ConocoPhilps да добива петрол в Аляска, въпреки че иска да забрани бъдещи петролни проучвания в американската част на Арктика. Решението е опит да се намери компромис в прехода от изкопаеми горива и баланс с решенията на предишни администрации. Проектът е разработван от 1999 и бе одобрен от предишния президент Доналд Тръмп.

ЕС може да не получи завод за чипове от тайвански компании, ако продължава да отказва търговски преговори с Тайпе. Това пише в уводна статия на държавната Централна новинарска агенция. Тайвански производители на чипове преговарят с Берлин за завод в Германия, но Централната новинарска агенция каза, че ЕС отказва преговори за търговия и инвестиции.