Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Натискът върху Фед заради SVB ще означава висока инфлация и през 2023 г.

Петко Карамочев, основател на INDUSTRIA.tech, в „Бизнес старт”, 14.03.2023

12:00 | 14 март 2023
Обновен: 11:01 | 17 март 2023
Автор: Зорница Крушарска

Решението на американските власти да спасят всички депозити в SVB - не само тези до 250 000 долара, създава проблем заради посланието, което дава на пазарите. А то е - застраховани, незастраховани, на всички ще платим. Това дава знак към пазара, че всеки може да прави каквото си иска, да затрие милиони и милиарди от портфолиото си и ще дойде държавата, за да го спаси. Отново продължава да се наливат пари в система, която постоянно губи пари, а причината за загуба на пари отново е политиката на централните банкери. Това коментира Петко Карамочев, основател на INDUSTRIA.tech, в предаването „Бизнес старт” с водещ Христо Николов.

Постоянното вдигане на лихвите от страна на Фед създаде много сериозно напрежение. Вдигането на цената на капитала не помага на IT сектора. Той разчиташе повече от десет години на отрицателни лихви и тези пари бяха налети в този пазар. Вече ще трябва да се внимава повече и да се избират по-специфични проекти за инвестиция, отбеляза Карамочев.

По думите на събеседника паниката около последните банкови фалити е възникнала заради това, че ситуацията прилича на станалото през 2007-2008 година

„Само че две еднакви кризи няма, това са различни процеси”.

Технологичните компании сме финансирани от подобни на SVB институции и много разчитаме на парите от тези банки.

„Смятам, че ще бъдем на тръни през следващите няколко седмици. Това, което се случва, е един мащабен колапс, равняващ се на икономиките на няколко балкански държави. Това е тест за банковата система на Съединените щати и със сигурност ще има домино ефект върху останалите пазари и те вече го показаха. Със сигурност това няма да са единствените два-три банкови фалита”, подчерта Карамочев.

Според Карамочев сега клиентите са станали прекалено предпазливи да инвестират в нови неща. Крахът на SVB ще доведе до забавяне на иновацията, както и до масови сливания и придобивания.

„Малките компании ще започнат да се позагубват и да спрат да получават това инвестиране предвид рисковете пред пазара”.

Натискът върху Фед да спре да вдига лихвите означава, че и тази година ще имаме висока инфлация, каза събеседникът и допълни, че очаква сериозни турбулентни движения и рецесия през третото и четвъртото тримесечие на годината.

Как ще се развива крипто пазарът оттук насетне може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването „Бизнес старт” вижте тук.