В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Сривът на SVB продължава да влияе на европейските пазари

Пазарен коментар на Лий-Ан Геранс, Bloomberg Лондон, "В развитие", 14.03.2023 г.

15:00 | 14 март 2023
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Днес европейските акции са стабилни, докато инвеститорите обсъждат проблемите на банките и американските данни за инфлацията. Пазарът на американски държавни облигации записа изключително волатилна сесия по-рано днес. Това каза Лий-Ан Геранс, Bloomberg Лондон, в предаването "В развитие" с водеща Веселина Спасова.

Доходността по другодишния дълг се понижи в началото на деня, когато пазарът още осмисляше най-голямото оживление при облигациите от 40 години вчера, което прати доходността по двугодишните надолу със 100 базисни пункта за три сесии. В момента доходността по двугодишните облигации е с 26 базисни пункта нагоре.

Euro Stoxx 600 е леко нагоре след най-големия си спад от средата на декември. Банковите акции остават под натиск след колапса на Silicon Valley Bank, която изпрати вторични трусове през глобалните финансови пазари. По сектори основните ресурси са на дъното на класацията за деня, а най-добре се представят търговците на дребно. FSTE 100 е на червено с 0,3% надолу.

DAX е в зелено с половин процент повишение. CAC 40 във Франция също отчита ръст.

Американските фючърси са позитивни и се търгуват на зелена територия.

Тези върху S&P 500 са с почти 0,5% повишение. Тези върху NASDAQ 100 са с 0,3% ръст.

Трейдърите сега оценяват на 50% вероятността през март лихвите да бъдат оставени без промяна, като само преди седмица се очакваше те да бъдат увеличени с между 25 и 50 базисни пункта. Това стана след срива на SVB.

Целия коментар може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.