Бившият собственик на SVB стана поредната жертва на банковия срив

Финансовата компания подаде документи за защита от фалит и така печели време, за да плати на кредиторите си  

19:15 | 17 март 2023
Автор: Амелия Полард,Стивън Чърч
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Бившата компания майка на Silicon Valley Bank подаде молба за обявяване в несъстоятелност седмица след като масово теглене на депозити накара регулаторите да изземат банковото ѝ звено, предава Bloomberg.

SVB Financial Group посочи активи и пасиви на стойност до 10 млрд. долара всеки в молбата по глава 11, подадена в Ню Йорк. Според изявлението брокерът SVB Securities и звеното за рисков капитал SVB Capital не са включени в молбата.

Тъй като Silicon Valley Bank е търговска банка, регистрирана в Калифорния, и е част от системата на Федералния резерв, тя не може да бъде обявена в несъстоятелност и вместо това попада под управлението на Federal Deposit Insurance Corp.(FDIC). Нейната бивша майка обаче има право да подаде заявление, за да защити останалите си активи и да работи по изплащането на задълженията към кредиторите, включително притежателите на облигации.

След като се управлява от синдици, SVB Financial вече не е свързана със Silicon Valley Bank NA или с нейния бизнес за частно банкиране и управление на богатството - SVB Private, съобщиха от компанията.

Според изявлението SVB "вярва", че разполага с около 2,2 млрд. долара ликвидност и причислява към активите си собствения си капитал в SVB Capital и SVB Securities. Тя дължи на облигационерите около 3,3 млрд. долара.

Centerview Partners помага на SVB да оцени стратегическите алтернативи за SVB Capital и SVB Securities. Процесът е предизвикал значителен интерес и всяка продажба ще изисква одобрение от съда по несъстоятелността, се посочва в изявлението.

"SVB Financial Group ще продължи да работи в сътрудничество със Silicon Valley Bridge Bank", заяви в изявлението Уилям Костурос, главен директор по преструктурирането на SVB Financial Group. "Ангажирани сме с намирането на практически решения за максимизиране на възстановимата стойност за заинтересованите страни от двете дружества."

Срив на банката

Базираната в Санта Клара, Калифорния, SVB беше най-голямата банка, която фалира от повече от десетилетие, с общи активи от около 209 млрд. долара към края на миналата година, съобщи FDIC. Тя е и втората по големина банка, попаднала под управлението на агенцията, след Washington Mutual Inc, която се срина през 2008 г.

Загрижеността в технологичните среди нарасна миналата седмица, след като Founders Fund на Питър Тийл и други известни фирми за рисков капитал посъветваха компаниите от портфейла си да изтеглят парите си от банката. Този съвет дойде ден след като компанията майка на банката обяви, че ще се опита да набере над 2 млрд. долара след значителна загуба от фирмите в портфейла си.

Silicon Valley Bank е основана през 1983 г. по време на игра на покер между Бил Бигърстаф и Робърт Медерис, според изявление от 20-годишнината на банката. Тя се е специализирала в предоставянето на финансови услуги на технологични стартъпи.

Към 31 декември SVB Financial Corp. притежаваше около 2,3 млрд. долара в брой, 500 млн. долара в инвестиционни ценни книжа и 475 млн. долара в други активи, според регулаторните документи.