Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Колапсът на SVB ще отложи дигиталните пари на централните банки

Доц. Красен Станчев, основател на ИПИ и преподавател в СУ "Св. Климент Охридски", Светът е бизнес, 13.03.2023

21:01 | 13 март 2023
Автор: Николета Рилска

Платформи като Silicon Valley Bank са част от системата за създаване на доверие в криптосвета. Това, че една платформа фалира, ще сведе доверието на по-ниско равнище към криптовалутите. Много централни банки планират нещо като използване на блокови вериги за въвеждане на ред в техните собствени системи. Повечето от тези опити не са много ясни, но това ще доведе и до забавяне на плановете за дигитално евро, дигитален юан и т.н. Това заяви доц. Красен Станчев, основател на Институт за пазарна икономика (ИПИ) и преподавател в СУ "Св. Климент Охридски", в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

„Проблемът с SVB е доста стар. Той донякъде е свързан с регулаторната среда, която възниква 2008-2009 г. със спасяването на банки – пак изборно. Онова, което сега се случва, не повтаря най-лошите неща, които тогава се случиха“, посочи Станчев.

Той даде за пример решението на Комисията по ценните книжа и борсите от август 2008 г. да забрани късите продажби. Според него разликите сега са по-скоро положителен сигнал за бъдещето. „Въздействието на този фалит ще е по-ограничено, отколкото тогава“, смята той.

Станчев отбеляза, че SVB е влязла в сценария на т.нар. „фалшива икономика“ – няма достатъчно резерви, за да се покрие актива.

„Една от причините за липсата на ликвидност е преминаването на управленска нога, сравнима с универсалните банки, като тогава всички решения на централните банки са част от ситуацията, в която попадат подобни институции“, посочи Станчев.

Той обясни, че ако по време на количествените улеснение банките са влезли в режим на фалшива икономика, то когато централните банки започнат да се държат сравнително реално, това става част от проблема.

Според Станчев фалитът на банката няма да доведе до промяна в лихвената политика на Федералния резерв, по-скоро централната банка може да намали темпа на повишения на лихвите за известно време, докато се ориентира.

Гостът коментира и отражението на краха на SVB за България. Той очаква то да е косвено, тъй като има хора, работещи за подобни предприятия от различни точки на света.

По думите на Станчев ситуацията ще доведе до „известно подозрение към стартъпите и напъни за по-силно държавно финансиране на стартъпи през различни схеми“.

„Обикновено в такива случаи всички питат къде гледа правителството, политиците се чувстват длъжни да отговорят и ще направят някоя глупост“.

Станчев отбеляза, че по отношение на дефицити обаче България доказва, че се справя относително добре. Той заяви, че страната ни е на едно от най-добрите места в света по един от най-важните критерий – държавен дълг на човек до 17 години – тоест следващото поколение не е много натоварено.

Икономически картината у нас не е толкова лоша, стана ясно още от разговора.

Повече по темата гледайте във видео материала.

Видеа с всички гости на предаването „Светът е бизнес“ гледайте тук.