Двупартийна подкрепа за закон свързан със срива на SVB и Signature Bank

Сю Кийнън, Bloomberg

11:00 | 16 март 2023
Обновен: 15:20 | 16 март 2023
Преводач: Мария Попова

Лидерът на мнозинството в Сената, Чък Шумър поиска двупартийна подкрепа за закон свързан със срива на SVB и Signature Bank. Той настоява за така нареченото „силно законодателство“,       което да замести закона за банковата дерегулация от 2018. Този закон от управлението на Тръм повиши прага, при който банките се подлагат на стрес тест. Елизабет Уорън, колегата на Шумър от демократическата партия e направила предложението за такъв закон и неговото обсъждане.

Британското правителство предлага намаляване на данъците и допълнителни разходи за домакинствата на стойност от 100 милиарда долара, което да задвижи икономическото възстановяване. Бюджетът на Дауненг Стрийт включва и 10 милиарда долара фискални стимули за компании, които правят нови инвестиции. Министърът на финансите Джереми Хънт заяви, че мерките ще предотвратят дълбока рецесия.

Дререми Хънт, министър на финансите на Великобритания каза: "Днес бюджетната комисия прави прогноза, че поради променящите се международни фактори и мерките, които предприемам Великобритания няма да навлезе в техническа рецесия през тази година. Те прогнозират, че ще удовлетворим приоритетите на премиера да овладеем инфлацията, да намалим дълга и да стимулираме ръст в икономиката. Ние следваме плана и планът работи."

Американският министър на отбраната Лойд Остин е разговарял по телефона с руския си колега относно сваленият шпионски дрон след сблъсъка му с руски бойни самолети. Остин е нарекъл действията на руснаците „опасни, безразсъдни и непрофесионални“, но е потвърдил, че е важно да не бъдат прекъсвани линиите за комуникация. От руска страна е било заявено, че самолетите не са влезли в контакт с дрона.