Колапсът на SVB застигна банките в Япония и малките кредитори в САЩ

Акциите на американските регионални банки се сринаха въпреки опитите на регулаторите да възстановят доверието

10:44 | 14 март 2023
Обновен: 12:36 | 14 март 2023
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Акциите на най-големите банки в Япония паднаха рязко във вторник, тъй като световните пазари реагираха на разпродажбата на банковия сектор в САЩ и несигурността относно лихвените проценти след колапса на Silicon Valley Bank.

Търговците в Токио заявиха, че очакват втори ден на масивна подкрепа на пазара на акции от Централната банка на Япония, за да се отблъсне по-дълбок разгром. Японският индекс Topix Banks се понижи с цели 7,8%, на път за най-лошия си ден от повече от три години, докато Topix падна с над 3,1%.

Дяловете на азиатските банки бяха засегнати, след като инвеститорите продадоха книжата на редица американски регионални кредитори в понеделник, въпреки обещанията на президента Джо Байдън да направи „всичко необходимо“, за да защити вложителите от последиците от срива на SVB.

Инвеститорите също очакват данни за инфлацията в САЩ във вторник, които се очаква да покажат, че ценовият натиск остава висок, потенциално усложнявайки пътя на Федералния резерв да вземе решение относно лихвените проценти, тъй като се бори с фалит на три банки и опасения за финансовата стабилност.

Колапсът на SVB и последвалите сътресения в банковата система повишиха очакванията сред инвеститори и икономисти, че Фед може да забави темпа на повишаване на лихвените проценти, което да доведе до спад на доходността на държавните облигации.

През уикенда Фед обяви инструмент за спешно кредитиране и гарантира, че всички вложители в SVB и Signature Bank могат да си върнат средствата, докато правителството на Обединеното кралство помогна за посредничеството на HSBC за закупуване на местния клон на SVB.

Въпреки интервенциите дяловете на американските банки се сринаха в понеделник. Индексът на KBW Nasdaq Bank падна с 11,7% в САЩ, като регионалните банки се сринаха най-рязко поради опасения, че по-малките кредитори може да имат по-несигурни баланси.

First Republic Bank падна с 61,8%, Western Alliance Bancorp загуби 47,1%, а KeyCorp падна с 27,3%.

„Вероятността от повишаване на лихвените проценти от Фед изглежда по-ниска, доходността на [японските държавни облигации] е намаляла и йената е по-силна. Това е огромна промяна на пазарната среда и затова банковите акции падат“, каза главният капиталов стратег на Mizuho Securities Масатоши Кикучи, цитиран от Financial Times.

BoJ разкри в понеделник вечерта, че е стъпила на пазара на акции в Токио за първи път от началото на декември 2022 г., купувайки борсово търгувани фондове на стойност 5,2 милиарда долара.

„След като видите Topix да пада под 2 процента във вторник, можете почти да кажете, че BoJ ще купува отново. Мисля, че можем да очакваме това да се превърне в модел, докато това не бъде разрешено“, каза базиран в Токио брокер на акции пред FT.

SoftBank, японският технологичен конгломерат, изложен на последиците, предизвикани от колапса на SVB, спадна с 3,4% в ранната търговия. SoftBank заяви, че очаква малко или никакво въздействие върху компаниите от портфолиото си или собствените си финанси.

First Republic и пет други американски банки под наблюдение

Moody’s Investors Service преразгледа First Republic Bank и пет други американски кредитори за понижаване на рейтинга, последният знак за безпокойство относно здравето на регионалните финансови компании след колапса на Silicon Valley Bank.

Western Alliance Bancorp., Intrust Financial Corp., UMB Financial Corp., Zions Bancorp. и Comerica Inc. бяха другите кредитори, подложени на преглед от Moody’s. Компанията за кредитен рейтинг изрази опасения относно зависимостта на кредиторите от неосигурено финансиране на депозити и нереализирани загуби в техните портфейли от активи.

Този ход идва, след като акциите на американските банки бяха смазани, въпреки че правителството спаси вложителите на SVB и разкри нов инструмент за кредитиране, за да подпомогне финансирането на кредиторите и да предотврати повече тегления на банкови депозити. Moody's също понижи рейтинга на Signature Bank и оттегли кредитния ѝ рейтинг след затварянето на кредитора през уикенда.

Базираната в Сан Франциско First Republic спадна с рекордните 62% в понеделник, докато базираната във Финикс Western Alliance се срина с безпрецедентните 47%. Базираната в Далас Comerica падна с 28%.

В случая с First Republic, Moody’s каза, че нейният дял от депозити, които надвишават федералния застрахователен праг, прави профила ѝ на финансиране по-чувствителен към бързи, големи тегления.

„Ако се сблъска с по-големи от очакваните изходящи депозити и предпазните мерки за ликвидност се окажат недостатъчни, може да се наложи банката да продаде активи, като по този начин кристализира нереализираните загуби“, казаха от Moody's. Наличните за продажба и държаните до падеж ценни книжа на банката съставляват повече от една трета от обикновения ѝ собствен капитал от първи ред към декември, добави той.

First Republic каза по-рано, че е подобрила и диверсифицирала финансовата си позиция чрез достъп до допълнителна ликвидност от Федералния резерв и JPMorgan Chase & Co.

Проблеми в Япония

Неволите на SVB се кореняха в десетки милиарди долари, които банката инвестира в дългосрочни облигации, уверена, че лихвите ще останат стабилни. Японските банки също увеличиха инвестициите във външния дълг през последното десетилетие, тъй като агресивното облекчаване на паричната политика на отиващия си гуверньор на Японската централна банка Харухико Курода смаза местната доходност.

Въпреки че няма никакви тревоги за здравето на японския банков сектор - с размера на инвестициите във външния дълг, значително по-малък от този за местни ценни книжа - инвеститорите все пак са притеснени от потенциални загуби.

„Естествено е инвеститорите в акции да обмислят отново лихвения риск на притежаваните от японските регионални банки облигации“, каза Майкъл Макдад, старши анализатор в Morningstar, пред Bloomberg. „Не мисля, че японските вложители са изправени пред риск за своите депозити във всеки случай, но цените на дяловете на регионалните банки не са същите като техните депозити.“

Изложената на риск стойност на притежаваните от големите японски банки облигации в долари се е увеличила до 2,29 трилиона йени (17 милиарда долара) през април-юни 2022 г., в сравнение с 1,2 трилиона йени в началото на 2014 г., според данни на BOJ. Експозицията на регионалните банки почти се удвои през същия период. Показателите измерват колко загуби биха претърпели, когато лихвените проценти се покачат с 200 базисни пункта.

BOJ заяви, че техният лихвен риск е добре ограничен, около 10% от капитала за големите банки и 5% за по-малките регионални банки.

Главният секретар на кабинета Хирокадзу Мацуно също каза пред репортери в понеделник, че колапсът на SVB е малко вероятно да причини значителни проблеми за финансовата система на Япония, като каза, че има „значителна ликвидност и капиталова база“.