UBS купува Credit Suisse в сделка за 3,3 млрд. долара, за да сложи край на кризата

Цената на акция на Credit Suisse бележи спад от 99 % спрямо пика на Credit Suisse през 2007 г. 

23:05 | 19 март 2023
Обновен: 23:07 | 19 март 2023
Автор: Марион Халфтермайер, Ейк Хенинг, Ян-Хенрик Фьорстер, Динеш Наир
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

UBS Group AG се съгласи да закупи Credit Suisse Group AG в историческа, подкрепена от правителството сделка, целяща да овладее кризата на доверие, която започна да се разпространява на световните финансови пазари. 

Швейцарската банка плаща 3 млрд. франка (3,3 млрд. долара) за своя конкурент в сделка с всички акции, която включва широки държавни гаранции и разпоредби за ликвидност. Цената на акция бележи спад от 99 % спрямо пика на Credit Suisse през 2007 г. 

Швейцарската национална банка предлага на UBS ликвидна помощ в размер на 100 млрд. франка, а правителството предоставя гаранция в размер на 9 млрд. франка за потенциални загуби от активите, които UBS поема. Регулаторният орган Finma заяви, че около 16 млрд. франка от облигациите на Credit Suisse ще станат без стойност, за да се гарантира, че частните инвеститори ще поемат разходите.

Планът, договорен по време на набързо организираните кризисни преговори през уикенда, има за цел да се справи с отлива на клиенти и масовото поевтиняване на акциите и облигациите на Credit Suisse през последната седмица след срива на по-малките американски кредитори. В средата на седмицата швейцарската централна банка не успя да сложи край на пазарната драма, която заплашваше да накара контрагентите да избягат, с потенциални последици за цялата индустрия.

"Беше наложително да действаме бързо и да намерим решение възможно най-скоро", като се има предвид, че Credit Suisse е банка със системно значение, заяви президентът на Швейцарската национална банка Томас Джордан на пресконференция късно в неделя.

Федералният резерв и Министерството на финансите приветстваха сделката, както и Европейската централна банка. Американските власти работеха с швейцарските си колеги, тъй като и двамата кредитори имат обширни операции в САЩ, съобщи по-рано агенция Bloomberg. Властите се стремяха да постигнат споразумение преди пазарите в Азия да отворят отново.

Председателят на UBS Колм Келехер заяви, че ще свие инвестиционната банка на Credit Suisse - звено, което натрупа загуби през последните години, като вероятно ще сложи край на мечтите за отделяне на CS First Boston. Швейцарската универсална банка, единственият бизнес на Credit Suisse, който е останал относително стабилен, се очаква да остане в UBS, въпреки опасенията за концентрация на вътрешния пазар.

"Позволете ми да бъда много конкретен по този въпрос: UBS възнамерява да съкрати инвестиционното банкиране на Credit Suisse и да го приведе в съответствие с нашата консервативна култура на риска", каза той на пресконференция, на която обяви сделката. Той каза, че е твърде рано да се каже колко работни места могат да бъдат съкратени след сделката.

Правителствената гаранция за загубите е необходима, тъй като е имало малко време за извършване на надлежна проверка, а Credit Suisse има трудно оценими активи в счетоводните си книги, които UBS планира да ликвидира, каза Келехер. Ако това доведе до загуби, UBS ще поеме първите 5 млрд. франка, а федералното правителство - следващите 9 млрд. франка. Всички следващи удари ще трябва да бъдат поети от UBS.

Поглъщането на 166-годишния кредитор е историческо събитие за страната и световните финанси. Бившата Schweizerische Kreditanstalt е основана от индустриалеца Алфред Ешер през 1856 г., за да финансира изграждането на железопътната мрежа на планинската държава. Тя се превръща в глобална централа, символизираща ролята на Швейцария като световен финансов център, преди да се опита да се адаптира към променения банков пейзаж след финансовата криза. 


Разширяваща се разлика в пазарната стойност. UBS и Credit Suisse бяха оценени по сходен начин. Вече не

UBS води началото си от около 370 отделни институции в продължение на 160 години, като кулминацията е сливането на Union Bank of Switzerland и Swiss Bank Corporation през 1998 г. След като излиза от държавната помощ по време на финансовата криза през 2008 г., UBS си изгражда репутация на един от най-големите мениджъри на богатство в света, обслужващ физически лица с високо и изключително високо нетно състояние в световен мащаб.

Въпреки че Credit Suisse избегна спасяването по време на финансовата криза, през последните години тя бе засегната от поредица взривове, скандали, промени в ръководството и правни проблеми. През последните три месеца на миналата година клиентите изтеглиха над 100 млрд. долара активи, тъй като се засилиха опасенията за финансовото ѝ състояние, а отливът продължи дори след като тя привлече акционерите си с 4 млрд. франка за набиране на капитал.

"Това беше единственото възможно решение", заяви швейцарският министър на финансите Карин Келер-Зуттер, добавяйки, че то е необходимо за стабилизиране на швейцарските, както и на международните финансови пазари. Според нея Credit Suisse вече не е в състояние да оцелее сама.