UBS преговаря за придобиването на Credit Suisse след нов срив на акциите

Швейцарските власти настояват за сливане, за да спрат кризата на доверието в банковия сектор на страната

07:25 | 18 март 2023
Обновен: 07:55 | 18 март 2023
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

UBS води дискусии за поемане на цялата или част от Credit Suisse, като бордовете на двата най-големи кредитора в Швейцария ще се срещнат поотделно през уикенда, за да обмислят най-значимата банкова комбинация в Европа след финансовата криза, според източници на Bloomberg и Financial Times.

Швейцарската национална банка и регулаторът Finma организират преговорите в опит да укрепят доверието в банковия сектор на страната. Тяхната намеса идва дни след като централната банка беше принудена да предостави спешна кредитна линия от 50 млрд. франка (54 млрд. долара) на Credit Suisse.

Това обаче не успя да спре спада на цената на акциите ѝ, която падна до рекордно ниски нива, след като най-големият ѝ инвеститор отхвърли възможността да предостави повече капитал, а председателят ѝ призна, че изтичането на клиенти от отдела за управление на богатството е продължило.

Представянето на цената на акциите на швейцарските кредитори се различава значително през последните години. През последните три години акциите на UBS поскъпнаха с около 120%, докато тези на по-малкия ѝ съперник се сринаха с около 70%. Първият има пазарна капитализация от 56,6 млрд. долара, докато Credit Suisse затвори в петък със стойност от 8 млрд. долара, след нов спад на акциите с 8% за деня.

През 2022 г. UBS генерира печалба от 7,6 милиарда долара, докато Credit Suisse отчете загуба от 7,9 милиарда долара, което на практика заличава цялата печалба от предходното десетилетие.

Швейцарските регулатори казаха на колегите си от САЩ и Обединеното кралство в петък вечерта, че сливането на двете банки е „план А“ за спиране на срива в доверието на инвеститорите в Credit Suisse, казва един от източниците на FT.

Обсъждат се редица опции извън пълното поглъщане, каза друг човек, добавяйки, че и двете страни се опитват да оценят регулаторните ограничения в различни юрисдикции. Този човек добави, че UBS също анализира потенциалните рискове от сделката.

UBS и Credit Suisse се противопоставят на принудително сливане, съобщи Bloomberg по-рано в петък, цитирайки хора, запознати с въпроса. UBS би предпочел да се съсредоточи върху собствената си самостоятелна стратегия, ориентирана към богатството, и не желае да поема рискове, свързани с Credit Suisse, казаха хората, пожелали анонимност, тъй като обсъжданията са частни.

Швейцарската централна банка иска кредиторите да се споразумеят за просто и ясно решение преди отварянето на пазарите в понеделник, каза един от източниците. Няма гаранция, че ще бъде постигната сделка, която трябва да бъде одобрена от акционерите на UBS.

Отделно от това Reuters съобщи, че най-малко четири големи банки, включително Societe Generale и Deutsche Bank, са наложили ограничения върху нови сделки със Credit Suisse, добавяйки към проблемите на банката. Твърди се също, че HSBC проучва внимателно заеми, свързани с ценни книжа на Credit Suisse.

Credit Suisse и UBS отказаха коментар, както и Швейцарската национална банка, Федералният резерв и Bank of England.

Пълното сливане би създало една от най-големите глобални системно важни финансови институции в Европа. UBS има 1,1 трилиона долара общи активи в баланса си, а Credit Suisse има 575 милиарда долара.

Такава голяма сделка обаче може да се окаже твърде тромава за изпълнение. Financial Times съобщи по-рано, че други разглеждани опции включват разбиване на Credit Suisse и набиране на средства чрез публично предлагане на нейното обособено швейцарско подразделение, като звената за управление на богатство и активи се продадат на UBS или други кандидати.

UBS е в повишена готовност за спешно обаждане за спасяване от страна на швейцарското правителство, след като инвеститорите станаха предпазливи от последното преструктуриране на Credit Suisse. Миналата година главният изпълнителен директор Улрих Кьорнер обяви план за съкращаване на 9 000 работни места и отделяне на голяма част от инвестиционната банка в ново дружество, наречено First Boston, управлявано от бившия член на борда Майкъл Клайн.

Потенциално поглъщане от най-големия ѝ конкурент би сложило край на почти три години скандал и хаос в 167-годишната Credit Suisse. Двойни кризи, свързани със специализираната финансова група Greensill Capital и фамилния офис Archegos, които се сринаха в рамките на няколко седмици през 2021 г., доведоха до милиарди долари загуби.

Кредиторът също беше глобен за ролята си в скандала с "облигациите за риба тон" в Мозамбик за 2 милиарда долара и беше първата швейцарска банка, призната за виновна за корпоративно престъпление, след като беше разкрито, че е прала пари за български кокаинов картел, управляван от бивш професионалист борец.

Междувременно Credit Suisse страда от значителна смяна на ръководството. Бившият главен изпълнителен директор Тиджан Тиам подаде оставка през 2020 г. след шпионски скандал и съседски спор с подчинен, който скандализира Цюрих.

Година по-късно Антонио Хорта-Осарио беше поставен като председател. Бившият шеф на Lloyds Bank беше привлечен, за да изчисти културата на швейцарския кредитор. Той беше принуден да напусне в началото на 2022 г. за прекомерно използване на корпоративния самолет и за нарушаване на правилата за карантина за Covid-19, за да гледа финала на Европейското първенство по футбол и финала на Уимбълдън за мъже в един и същи ден.

Анализаторите на JPMorgan Chase & Co. са сред тези, които казват, че проблемите на банката най-вероятно ще завършат с придобиването ѝ, вероятно от UBS.

Анализаторите от Keefe, Bruyette & Woods казаха в бележка, че новите мерки печелят време на банката, но разпадането е най-вероятното решение. Morningstar също каза, че разпадането на банката би било алтернатива на ново увеличение на капитала, след като в края на миналата година бяха събрани около 4 милиарда долара от инвеститори.

Все пак възраженията срещу потенциална сделка се простират отвъд двете фирми. Швейцарското правителство също е загрижено за загубата на работни места, която би възникнала в резултат на сливане, въпреки че би предпочело швейцарско решение, ако е възможно за ситуацията и е най-загрижено за защитата на местния бизнес и депозити, казаха източници на Bloomberg. Някои от богатите клиенти може също да се противопоставят на сливането с UBS, предвид припокриването на сметки.

Една пълно сливане би била отмяна на годините на правила за "твърде големи, за да се провалят" банки и би породила антитръстови опасения в много бизнес направления. Швейцария също като цяло подкрепя идеята за две глобални банки, чието съперничество е един от ключовите двигатели на конкурентоспособността на сектора на финансовите услуги на Швейцария. Една сделка може да доведе и до по-високи капиталови изисквания.

Credit Suisse е най-голямата банка досега, попаднала в нарастващата банкова криза.

В петък компанията майка на Silicon Valley Bank подаде молба за банкрут, след като притеснени вложители изтеглиха милиарди от сметките си. А в четвъртък най-големите банки на "Уолстрийт" стартираха спасителен пакет за базираната в Сан Франциско First Republic, която беше засегната от подобна вълна от тегления. Тази сделка първоначално успокои нервните американски инвеститори, но в петък акциите на банките се понижиха отново, тъй като страховете нараснаха, че кризата ескалира.