Какво трябва да знаете за шеметната финансова седмица

Досега са фалирали три американски банки - Silvergate Capital Corp., Silicon Valley Bank и Signature Bank. First Republic Bank е на ръба

09:30 | 18 март 2023
Автор: Паулина Кашеро
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Финансовият свят не е виждал седмица като тази от 2008 г. насам, като сътресенията в банковия сектор разпалиха опасения, че световната икономика е на ръба на нова криза.

За тези, които не са преживели последната финансова криза, бързо променящата се ситуация може да бъде объркваща - и повече от малко изнервяща. Искате да наваксате с всичко, което се случва? Събрахме гид, който да помогне на читателите да се ориентират в обстановката с настъпването на уикенда.

Новините
Досега са фалирали три американски банки - Silvergate Capital Corp., Silicon Valley Bank и Signature Bank. First Republic Bank, друг голям американски кредитор, се колебае, като само през тази седмица цената на акциите ѝ е спаднала с повече от 70%. В петък тя се срина с 33%, дори след като в четвъртък получи спасителна помощ от 30 млрд. долара от по-големите си колеги в опит да спре сътресенията. Анализаторите очакват несигурността да продължи да тежи на банковите акции.

Междувременно Credit Suisse AG, една от едва 30-те световни финансови институции, определени като системно важни от международния Съвет за финансова стабилност, е изправена пред множество проблеми.

Ръководителите на централните банки по света, от Джером Пауъл от Федералния резерв до Кристин Лагард от Европейската централна банка, увериха обществеността, че последните сътресения не предвещават повторение на 2008 г.

Доверието в световната банкова система обаче е разклатено и нещата все още се променят бързо, като според съобщенията Credit Suisse планира да проведе срещи през уикенда, за да оцени различни сценарии за нейното бъдеще.

Какво се случи?
Silvergate беше първата американска банка, която се срина, заради експозицията си към разрастващата се криптоиндустрия. Това означаваше, че инвеститорите бяха нащрек, когато Silicon Valley Bank заяви, че иска да набере над 2 млрд. долара, за да подкрепи финансите си, и че е продала голяма част от портфейла си с ценни книжа на загуба.

В продължение на 40 години SVB се превърна в предпочитана банка за технологичните стартъпи и света на рисковия капитал, като се възползва от бума на индустрията, за да се превърне в 16-тата по големина банка в САЩ. Но новината за проблемите ѝ предизвика класическо масово теглене на пари от банката, тъй като вложителите побързаха да изтеглят парите си. В крайна сметка миналия петък Федералната корпорация за застраховане на депозитите трябваше да поеме контрола, което превърна SVB във втория по големина банков фалит в историята на САЩ.

Signature Bank също бе претърпяла масивен отлив на депозити, тъй като клиентите ѝ се изнервиха от експозицията ѝ към крипто, което накара щатските регулатори да затворят регионалната банка в Ню Йорк през уикенда. Милиардерът инвеститор Бил Акман написа в Twitter в петък, че очаква Bank of America да купи Signature следващата седмица.

С настъпването на кризата американските власти обявиха набор от извънредни мерки за подкрепа на финансовата система в опит да спрат разпространението на паниката. Въпреки това базираната в Сан Франциско First Republic, която задоволява личните банкови нужди на технологичния елит, попадна в епицентъра на заразата. Опасенията за стабилността на регионалните банки накараха вложителите да преместят средствата си във финансовите институции, които се считат за твърде големи, за да фалират, като само Bank of America Corp. привлече нови депозити на стойност над 15 млрд. долара в рамките на няколко дни.

Не само в САЩ - сривът на SVB се отрази в целия свят. Инвеститорите, обезпокоени от стабилността на банките, започнаха масова разпродажба на световни финансови акции, която само за два дни доведе до загуба на 465 млрд. долара. Тази загуба на инвеститорско доверие, която вече беше забъркана в скандал, доведе до криза в базираната в Цюрих Credit Suisse, след като най-големият ѝ акционер заяви, че няма да увеличи дела си. Дори и след като Швейцарската централна банка осигури спасително въже, все още има много въпросителни относно бъдещето на банкера на световните богаташи.

Защо се случва това?
Федералният резерв се опитва да охлади високата от десетилетия инфлация, като повишава лихвените проценти. На теория повишаването на лихвените проценти, което оскъпява заемането на пари от хората и компаниите, може да натисне спирачките на горещата икономика и да забави темпа на нарастване на цените. 

Високите лихвени проценти могат също така да тласнат икономиката към рецесия, а опасенията от забавяне могат да наложат размисъл в бързоразвиващите се сектори, чиито поддръжници искат да видят силна перспектива за бъдещ растеж. Това включва технологичната индустрия, която преживя златна ера, подкрепена от ниските разходи по заемите и бързия растеж по време на пандемията. 

Забавянето в технологичния сектор засегна силно SVB, тъй като нейните клиенти започнаха да теглят пари. SVB беше засегната и от по-високите лихвени проценти по активите на баланса си: Тя е инвестирала милиарди долари в облигации с по-дълъг матуритет, които губят стойността си при повишаване на лихвените проценти. Когато SVB беше принудена да продаде голяма част от тези облигации на загуба, това разклати доверието на клиентите ѝ. В отговор на това вложителите, сред които и известният инвеститор в рисков капитал Питър Тийл, трескаво се опитаха да изтеглят 42 млрд. долара в рамките на един ден.

Оказва се, че Федералната резервна банка на Сан Франциско е отбелязала лихвения риск като критичен проблем за SVB преди повече от година. Федералният резерв обеща да разследва начина, по който е упражнявал надзор над банката.

Какво означава това за потребителя?
Неотдавнашните сътресения в банковата система имат големи последици, които могат да променят сметките за финансовите решения на потребителите - и да повишат риска от рецесия. Според финансови експерти американските потребители могат да се сблъскат с последици като намален достъп до кредити, промени в лихвените проценти по депозитите или загуби от инвестиции.

Сривът също така подсили тревогата на спестителите за сигурността на техните пари. В случай на фалит на дадена банка FDIC осигурява до 250 000 USD на вложител в квалифицирани сметки в застраховани банки. 

Поне в краткосрочен план някои анализатори прогнозират, че Федералният резерв ще направи пауза в повишаването на лихвените проценти. Това би било добра новина за потенциалните купувачи на жилища, които са съкрушени от нарастващите лихви по ипотечните кредити. Това обаче може да означава и по-ниска възвръщаемост на високодоходните спестовни сметки и други ценни книжа, подобни на паричните средства, които инвеститорите прегърнаха тази година.