Йелън: Американците могат да са спокойни за депозитите си

Джанет Йелън, министър на финансите на САЩ

16:06 | 17 март 2023
Преводач: Мария Попова


Тази седмица правителството предприе категорични и решителни действия за стабилизиране и укрепване на общественото доверие в нашата финансова система.

Първо, ние работихме с Федералния резерв и FDIC, за да защитим всички вложители на двете фалирали банки.

В понеделник сутринта клиентите имаха достъп до всички пари по депозитните си сметки, за да могат да изплатят заплатите и да платят сметките си. Акционерите и притежателите на дългове не са защитени от правителството.

Важно е да се отбележи, че с това действие не се използват или излагат на риск пари на данъкоплатците. Защитата на депозитите се осигурява от Фонда за застраховане на депозитите, който се финансира от таксите на банките.

Второ, Федералният резерв предоставя допълнителна подкрепа на банковата система с нов кредитен механизъм. Това ще помогне на финансовите институции да посрещнат нуждите на всички свои вложители.

Мога да уверя членовете на Комисията, че банковата ни система остава стабилна и че американците могат да се чувстват сигурни, че депозитите им ще бъдат на разположение, когато имат нужда от тях.

Действията от тази седмица демонстрират решителния ни ангажимент да гарантираме, че финансовата ни система е все така силна и спестяванията на вложителите ще останат в безопасност.