От Bear Stearns до Credit Suisse: Кризи, сливания и спасявания

По време на глобалната финансова криза JPMorgan Chase & Co. плати около 240 млн. долара за Bear Stearns. Последваха още поглъщания и спасявания

09:00 | 20 март 2023
Обновен: 09:05 | 20 март 2023
Автор: Тиягараджу Адинараян
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

От 96 млрд. долара до около 3 млрд. долара: Credit Suisse Group AG е на път да се присъедини към историческите редици на финансовите гиганти, продадени на преференциални цени в условията на пазарна криза.

Тъй като UBS Group AG изглежда е готова да придобие някогашната швейцарска институция, спешната сделка, сключена от правителството през уикенда, носи леки отзвуци от банковата катастрофа през 2008 г., докато Уолстрийт се подготвя за нова нестабилност в понеделник.

Припомняме: По време на глобалната финансова криза JPMorgan Chase & Co. плати около 240 млн. долара за Bear Stearns - инвестиционна банка, която някога имаше борсова стойност от 140 млрд. долара. Последваха още поглъщания и спасявания, тъй като кредитният спад ставаше все по-страшен.

Сега в САЩ регулаторните органи се опитват да продадат части от Silicon Valley Bank, чийто фалит доведе до рязък спад на пазарните стойности на други регионални банки. В неделя в Европа UBS се съгласи да поеме Credit Suisse в сделка, включваща само акции, което е голяма отстъпка от стойността на банката, която в края на работния ден в петък възлизаше на 7,4 млрд. франка (8 млрд. долара).

From Bear
Пазарната стойност на банката изчезна с близо 200 млрд. долара. Credit Suisse е загубила 89 млрд. долара от пика си през 2007 г.

Тъй като последиците от повишаването на лихвените проценти заплашват с нови сътресения, ето едно напомняне за минали спасителни мерки и проблемни сливания и придобивания във финансовия свят.

Сделката за 2 долара
Bear Stearns: В началото на 2008 г., когато сривът на жилищния пазар в САЩ започна да разклаща финансовите пазари, JPMorgan Chase & Co. спаси нюйоркската инвестиционна компания, като плати само 2 долара на акция, за да я придобие. През 2007 г. цената на акциите ѝ достигаше 170 долара. Джейми Даймън, председател и главен изпълнителен директор на JPMorgan, организира сделката, след като проблемите на хедж фондовете на Bear Stearns подкопаха доверието в инвестиционната банка.
Пътят на пазарната капитализация: 140 млрд. долара до около 240 млн. долара сделка

From Bear
Bear Stearns: от 172 до 2 долара Банката е купена от JPMorgan за 236 млн. долара след срива през 2008 г.

Fannie Mae и Freddie Mac
Две седмици преди срива на Lehman Brothers през септември 2008 г. властите се споразумяха да спасят Fannie Mae и Freddie Mac - спонсорирани от правителството предприятия, които играеха ключова роля във финансирането на жилищните кредити в САЩ. Министерството на финансите на САЩ предложи на всяко от тях капиталова подкрепа в размер до 200 млрд. долара в замяна на варианти върху 79,9% от обикновените акции, както и някои привилегировани акции.
Fannie Mae и Freddie Mac: От 138 млрд. долара обща стойност до под 4 млрд. долара сега

From Bear
Дял на стойността на Fannie Mae през 2001 г.
 
Merrill Lynch
Bank of America Corp. се съгласи да придобие Merrill Lynch & Co. за около 50 млрд. долара, тъй като кредитната криза засегна една от най-старите финансови компании в Америка. Merrill Lynch беше засегната от загуби и отписвания на стойност няколко милиарда долара от ценни книжа, заразени с високорискови ипотеки. Офертата на BofA беше със 70% по-ниска от пиковата цена на акциите през 2007 г.

Lehman Brothers
Засегната от последиците от фалита на пазара на недвижими имоти, Lehman Brothers не успя да си осигури спасителна помощ или поглъщане. Вместо това през септември 2008 г. тя обявява фалит, като изтрива акционерите си и предизвиква шокови вълни по целия свят.

AIG
През същия месец правителството на САЩ пое контрола над American International Group Inc. чрез спасителна помощ в размер на 85 млрд. долара, за да предотврати фалита на най-големия застраховател в страната. AIG се разпадна, след като гарантира ценни книжа с фиксирана доходност, които бяха засегнати от срива на жилищния пазар.

From Bear
Пазарна стойност на AIG. Застрахователят е спасен от държавата, пазарна стойност - част от тази в началото на 2000 г.

Управление на дългосрочния капитал
Хедж фондът Long-Term Capital Management почти се срина, преди Федералният резерв да организира спасяването му от банките през 1998 г. Хедж фондът беше унищожен от залози, които се оказаха катастрофални, след като пазарите бяха разтърсени от финансовата криза в Русия през същата година. LTCM беше частна фирма, която управляваше активи за над 100 млрд. долара, преди да бъде закрита през 2000 г.