Credit Suisse ще се противопостави на офертата на UBS за 1 млрд. долара

Credit Suisse смята, че офертата е твърде ниска и ще навреди на акционерите и служителите

16:30 | 19 март 2023
Автор: Ян-Хенрик Фьорстер, Ейк Хенинг, Динеш Наир
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

UBS Group AG предлага да закупи Credit Suisse Group AG за сумата от 1 млрд. долара - сделка, която закъсалата швейцарска фирма отхвърля с подкрепата на най-големия си акционер.

Credit Suisse, която в петък приключи с пазарна стойност от около 7,4 млрд. франка (8 млрд. долара), смята, че офертата е твърде ниска и ще навреди на акционерите и служителите, които са отложили изплащането на акции, според запознати с въпроса.

Офертата на UBS беше съобщена в неделя с цена от 0,25 франка на акция, която трябва да бъде платена в акции. UBS също така настояваше за съществена неблагоприятна промяна, която да анулира сделката, ако спредовете за кредитно неизпълнение скочат със 100 базисни пункта или повече, съобщи Financial Times. При затварянето на борсата в петък Credit Suisse затвори с 8% до 1,86 франка.

Швейцарските власти се опитват да сключат сделка, която да реши проблема с разгрома на Credit Suisse, предизвикал шокови вълни в световната финансова система през изминалата седмица, когато паникьосани инвеститори изхвърлиха акциите и облигациите ѝ след срива на няколко по-малки американски кредитори. Ликвидната подкрепа от страна на Швейцарската централна банка за кратко спря спадовете, но пазарната драма крие риск клиентите или контрагентите да продължат да бягат, което може да има последици за цялата индустрия.

Според запознати със сложните дискусии относно това, което би било първото обединение на две глобални системно важни банки от финансовата криза насам, швейцарските и американските власти са се намесили. Разговорите се ускориха в събота, като всички страни настояваха за решение, което да може да бъде изпълнено бързо след седмица, в която клиентите изтеглиха парите си, а контрагентите се оттеглиха от някои сделки с Credit Suisse.