Credit Suisse си осигури спасителна линия. Сега трябва да върне клиентите си

Банката продължава да отчита изходящи потоци, макар темпът да се забавя

07:00 | 19 март 2023
Автор: Екип на Bloomberg
Снимка: Francesca Volpi/Bloomberg
Снимка: Francesca Volpi/Bloomberg

Спасителната линия от 54 милиарда долара, спечелена от Credit Suisse в четвъртък, ѝ дава шанс да възстанови бизнеса си. Някои клиенти обаче няма да чакат да разберат как става това, пише Bloomberg.

В Азия няколко свръхбогати клиенти продължиха да намаляват експозицията си на фона на вълнението тази седмица. В Близкия изток някои клиенти поискаха от банката да конвертира паричните депозити в съкровищни ​​бонове и облигации. Изпълнителен директор на конкурентна европейска банка каза, че отчита прехвърляне на депозити от Credit Suisse, въпреки че сумата все още не е значителна.

Подобно изтощение, ако бъде широко разпространено, ще направи много по-трудно преразглеждането, което главният изпълнителен директор Улрих Кьорнер и неговият екип ръководят. Спирането на продължилото месеци изтичане на клиенти е от решаващо значение за изправянето на засегнатата швейцарска банка, чиито нетни изходящи потоци достигнаха 110,5 милиарда франка (119 милиарда долара) през четвъртото тримесечие.

„Искаме да си върнем обратно всичко загубено“, заяви Кьорнер в рамките на конференция с инвеститори в четвъртък. „И когато го направим, ще преминем отвъд това и ще разширим бизнеса си отново“, добави той.

Банката неколкократно заяви, че има задоволителна ликвидност. Все още не е ясно какви са общите размери на потоците и дали спасителният план помага на компанията да си върне клиентите обратно.

Призивите на банкерите

Банкерите се обаждат на клиенти, за да ги успокоят. Кредиторът предлага депозитни лихви, които са значително по-високи от конкурентите, за да си върне средствата, съобщи Bloomberg по-рано този месец.

„В нашите разговори с клиенти през последните седмици, ние изпитваме силна подкрепа за банката и нашите служители“, се казва в изявление на банката. „Ние сме изцяло фокусирани върху предоставянето на съвети и решения на нашите клиенти“, добавят от институцията.

Но някои свръхбогати семейства ускориха оттеглянето си от швейцарската банка тази седмица, според три големи еднофамилни офиса, които колективно управляват милиарди, както и множество частни банкери, базирани в Хонконг и Сингапур.

Един семеен офис в региона планира да съкрати до 30-процентен дял от вложенията си в банката, след като институцията не е успяла да го увери, че клиентите извън Швейцария ще бъдат защитени в случай на колапс, посочва запознат източник.

Някои клиенти в Близкия изток поискаха от банката да конвертира техните парични депозити в ценни книжа с фиксирана доходност, което им дава повече комфорт да държат пари във фирмата според друг човек, запознат с въпроса. В Германия мениджър на богатство получи запитвания от клиенти на Credit Suisse, които искат да прехвърлят депозити към неговата фирма.

Болезнените месеци

Клиентските оттегляния рискуват да продължат тенденцията, която се простира няколко месеца назад. През ноември банката обяви, че около 84 милиарда швейцарски франка са изтекли от звена, включително основния бизнес за управление на богатството

Изходящите потоци не са се обърнали от този месец, въпреки че са се стабилизирали на много по-ниски нива, според годишния отчет на банката, публикуван във вторник, същия ден, когато Кьорнер каза по Bloomberg Television, че банката отчита входящи потоци в понеделник. Ден по-късно акциите на неговата банка се сринаха, след като най-големият ѝ акционер изключи възможността да добави към своя дял, изнервяйки инвеститорите, след като три регионални американски банки фалираха за няколко дни.

Подкрепата на контрагентите на Credit Suisse също ще бъде от решаващо значение. Най-големите банки в САЩ намаляват пряката си експозиция към Credit Suisse от месеци, докато тя се препъва от една криза в друга. Фирми, включително JPMorgan, Bank of America и Citigroup, са казали на регулаторите, че техните експозиции вече са минимални, посочват запознати източници.

Тази седмица базираната в Париж BNP Paribas също предприе действия, за да намали експозицията си, като каза на клиентите си, че вече няма да приема така наречените новации, при които от BNP се иска да се намеси в договори за деривати, в които Credit Suisse е контрагент.

Цените на облигациите

Подобно развитие отчасти е причината, поради която съобщението от четвъртък, макар и да смекчи опасенията относно ликвидната позиция на кредитора, не премахна въпросите за това как Credit Suisse може успешно да промени бизнеса си. След първоначално рали от 40% акциите изтриха част от печалбите си, докато разходите за застраховане на дълга на банката срещу неизпълнение нарастват, тъй като нейните облигации изпадат в по-голяма криза.

Предпазният механизъм „трябва да служи за стабилизиране на непосредственото предизвикателство пред Credit Suisse“, заяви Джери дел Мисиер, главен инвестиционен директор в Copper Street Capital и бивш главен оперативен директор в Barclays Plc. Но това „не кара техните структурни проблеми да изчезнат“.

Това означава, че някои анализатори са започнали да очертават драматични алтернативи на преструктурирането на компанията.