Deutsche Bank, UBS на фокус, докато Уолстрийт изпраща смесени сигнали

Тази седмица е ред на отчетите на банките и фармацевтичните компании в Сезона на отчетите

18:30 | 30 януари 2023
Автор: Александър Пирсън
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

С набирането на скорост на сезона на отчетите, множество слаби резултати и настъпателно настроената Европейска централна банка рискуват да развалят ралито, което даде тласък на европейските акции да постигнат най-добрия си старт на годината. 

Тази седмица е ред на отчетите на банките и фармацевтичните компании - седмица, в която Управителният съвет на ЕЦБ също се събира, за да определи политиката си за първи път през 2023 г. Разнопосочните резултати от Уолстрийт  по-рано през януари повишават залога на европейските им колеги.

Докато ястребово настроената ЕЦБ вещае добри резултати за показателите за нетния лихвен доход, миналогодишната суша при сключването на сделки накара банките да се борят за консултантски такси. Неубедителната търговия с акции през четвъртото тримесечие от страна на Goldman Sachs Group Inc. и Morgan Stanley може да се окаже предзнаменование за UBS Group AG, което подхранва опасенията, че най-голямата банка в Швейцария също може да не успее да се справи с тази задача. От страна на банките с фиксирана доходност се очаква Deutsche Bank AG и Nordea Bank Abp да отбележат силен годишен ръст на приходите, следвайки 28%-ния скок на петте си най-големи конкуренти в САЩ. 

В сряда GSK Plc, Novartis AG и Novo Nordisk A/S дадоха начало на развитието на големите фармацевтични компании в Европа, а Roche Holding AG и Sanofi последваха примера им по-късно през седмицата. Според Bloomberg Intelligence тримесечните им резултати вероятно ще играят втора цигулка в прогнозите за 2023 г., тъй като за някои от тях се очертава двуцифрен ръст на приходите, докато други са изправени пред конкуренцията на генерични лекарства и предизвикателни сравнения на годишна база.

В сферата на медицинското оборудване Royal Philips NV обяви в понеделник планове за съкращаване на още 6000 работни места, тъй като предприема мащабни мерки за намаляване на разходите, след като представи консенсусни резултати. 

Погледът ще бъде насочен и към BT Group Plc, тъй като европейският телекомуникационен гигант ще отчете резултатите си за тримесечието, приключило на 31 декември, в четвъртък. Инвеститорите ще проверяват средносрочните перспективи за инфраструктурното звено Openreach, както и степента, в която неотдавнашните увеличения на цените помагат да се задържи инфлацията на разстояние.

Акценти, които да очакваме тази седмица:

Вторник: UBS (UBSG SW) ще представи отчет. Пропуските в търговията с акции на Morgan Stanley и Goldman може да са накарали някои анализатори да понижат очакванията си за UBS, чиито търговски площи са по-скоро ориентирани към акции, отколкото към фиксирана доходност, казаха Алисън Уилямс и Нийл Сийпс от BI. В основната си дисциплина - управление на благосъстоянието, кредитният портфейл на банката на стойност 222 млрд. долара може да "създаде рискове, ако пазарните сътресения продължат", поради факта, че голяма част от него има ценни книжа като обезпечение, каза кредитният анализатор на BI Йерун Юлиус. През последните 12 месеца швейцарският гигант изпреварва колегите си в индекса на BI за глобалните инвестиционни банки, подпомогнат от водещия си коефициент на изплащане. Миналата година по това време UBS обяви програма за обратно изкупуване на акции на стойност 5 млрд. долара - ход, който може да не се повтори, тъй като икономическата несигурност се задържа.

Сряда: GSK (GSK LN) ще представи годишните си резултати в Лондон. Според Джон Мърфи и Сам Фазели от BI британският производител на лекарства изглежда е на път "поне да изпълни" прогнозата си за 2022 г., като се позовават на силната ваксина срещу херпес и подобряващия се продуктов микс. Регулаторните одобрения могат да помогнат за повишаване на настроенията, но потенциалните съдебни спорове, свързани с лекарството за киселини Zantac, продължават да тежат на инвеститорите. Миналата година GSK постигна решаваща победа в съдебните дела в САЩ, но анализаторът по съдебни дела в BI Холи Фрум смята, че съдебните дела все още представляват риск. Що се отнася до перспективите за 2023 г., оценките, събрани от Bloomberg, показват, че коригираната печалба на акция с разводняване нараства с около 9%, макар че все още не достига нивата отпреди пандемията.

Докладът на Ново Нордиск (NOVOB DC) също ще бъде представен. Анализаторите очакват оперативният марж на датския производител на лекарства да се задържи малко под 43% през тази година, според оценки, събрани от Bloomberg, като приходите се очаква да нараснат с около 14%. Консенсусът "изглежда разумен" сега, когато недостигът на доставки, засягащ лекарството за затлъстяване Wegovy, е зад гърба му, и дори когато валутните попътни ветрове отслабват, казаха Джон Мърфи и Майкъл Шах от BI. Продажбите за четвъртото тримесечие се очаква да нараснат с около 24%, а дивидентът се предвижда да се увеличи от 10,40 датски крони (1,73 USD) на акция на 11,82 датски крони. Ключови катализатори през тази година ще бъдат данните за Rybelsus при затлъстяването и комбинацията GIP-GLP-1 при диабета, както и данните за резултатите от Wegovy, за да се обоснове необходимостта от възстановяване на разходите, според BI.

Четвъртък: Ще бъде представен докладът на Deutsche Bank (DBK GR) за четвъртото тримесечие. Погледите ще бъдат насочени към прогнозата на кредитора за 2023 г., като анализаторите очакват нетни приходи от малко под 28 млрд. евро, според оценки, събрани от Bloomberg. 

Според анализаторите на BI Алисън Уилямс и Нийл Сийпс по-високите лихвени проценти и добрите резултати от търговията с активи с фиксирана доходност би трябвало да осигурят известно повишение на тази стойност. Насоките за провизиите за кредитни загуби също трябва да дадат сведения за цялостната икономическа перспектива на банката. За четвъртото тримесечие се очаква Дойче банк да отчете 1,63 млрд. евро приходи от търговия с фиксирана доходност, валутни операции и търговия, което представлява над 35% увеличение на годишна база. Това би трябвало да компенсира по-ниските такси за поемане на емисии и консултантски услуги и да даде тласък на основните приходи.

В отчета за четвъртото тримесечие на Nordea (NDA FH) се очаква последователният ръст на нетния лихвен доход да продължи да се ускорява след значителното повишаване на лихвените проценти от страна на ЕЦБ, въпреки че поскъпването на еврото спрямо шведската и норвежката валута може да натежи на печалбите, смятат анализаторите на DNB. Според оценките, събрани от Bloomberg, през последното тримесечие на 2022 г. се очаква ръст с над 25% на годишна база. Nordea би трябвало да продължи да се представя по-добре от своите колеги благодарение на контрола на разходите, заявиха Филип Ричардс и Маряна Вартсаба от BI. Нордеа би трябвало да продължи да се представя по-добре от своите колеги благодарение на контрола на разходите, заявиха Филип Ричардс и Маряна Вартсаба от BI. Те прогнозират, че оперативните разходи ще нараснат с 4% до 5% през тримесечието - под консенсуса на анализаторите и по-бавно от инфлацията. Насоките за 2023 г. ще бъдат внимателно разгледани, тъй като слабостта на скандинавския жилищен пазар и по-трудната икономическа среда помрачават перспективите.

BT (BT/A LN) ще представи актуална информация за третото тримесечие. Сред най-зле представилите се в индекса Stoxx 600 Telecommunications през миналата година, акцията се причислява към тазгодишните победители, покачвайки се с повече от 15%. 

Инфраструктурното звено Openreach ще бъде във фокуса на вниманието, след като през ноември бе разкрит спад в броя на широколентовите връзки, казва Матю Блоксъм от BI. Междувременно Morgan Stanley и HSBC твърдят, че спадащите цени на енергията могат да повишат приходите на сектора през тази и следващата година, в зависимост от стратегиите за хеджиране. Оценките, събрани от Bloomberg, сочат, че коригираната Ebitda за третото тримесечие вероятно е нараснала с по-малко от 2% в сравнение с предходното тримесечие. В потребителското звено анализаторите очакват спад на приходите, въпреки че Bloxham казва, че увеличението на цените с 14,4% за повечето абонати на широколентови и мобилни услуги показва, че компанията е доволна от задържането на клиентите и не се страхува от опитите на конкурентите да откъснат пазарен дял чрез подбиване на цените.

Петък: Очаква се Sanofi (SAN FP) да представи резултатите за четвъртото тримесечие. Постигането на прогнозата за 2022 г. би трябвало да е лесно постижимо, дори и при отчитане на спада в броя на ваксинациите срещу грип през последното тримесечие, според BI. Предстоят по-силни насрещни ветрове, тъй като компанията е изправена пред генерична конкуренция за лекарството за множествена склероза Aubagio и трябва да продължи да прави разходи за научноизследователска и развойна дейност, тъй като се подготвя да пусне на пазара нови лекарства за хемофилия и респираторни вируси. Докато коригираната печалба на акция вероятно е нараснала с 25% през миналата година, през 2023 г. се очаква растежът да се свие до едва 2,5%.