Сезонът на отчетите изглежда зле, но може да предстои нещо още по-лошо

Инвеститорите искат да чуят възгледите на компаниите за бъдещия растеж

11:18 | 11 октомври 2022
Обновен: 11:22 | 11 октомври 2022
Автор: Фара Елбахрави и Елена Попина
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

"Уолстрийт" се подготвя за тежък сезон на отчетите, тъй като макроикономическите проблеми натежават върху маржовете. Но дори резултатите за третото тримесечие да не са толкова лоши, по-големият страх е това, което корпоративна Америка вижда на хоризонта.

Очакванията за цикъла на отчитане, който започва с резултатите на големите банки в петък, се влошават заради по-силен долар, раздути нива на запаси и несигурност относно цикъла на увеличаване на лихвените проценти на Федералния резерв, цитирани като основни виновници от анализатори в Goldman Sachs и Morgan Stanley. Компаниите трябва да се ориентират в предизвикателна среда, в която специфичните за компанията проблеми се изострят от строги финансови условия.

Разбира се, някои компании ще успеят да преодолеят очакваното ниво на печалба, което през последните три месеца е спаднало най-много след пандемията. Но това, което инвеститорите искат да чуят, са възгледите на ръководителите за бъдещия растеж. И по този въпрос новините вероятно ще бъдат лоши.

През последните шест седмици водещи фирми като FedEx Corp., Ford Motor Co., Nike Inc., Nvidia Corp., Carnival Corp. и Micron Technology Inc. или намалиха своите прогнози, или предоставиха приглушена перспектива, предизвиквайки двуцифрен спад в оценките си в повечето случаи. Bank of America смята, че може да има повече от това.

Що се отнася до резултатите от последното тримесечие, „на кого му пука?“, пишат стратезите на BofA, включително Савита Субраманиан, в бележка до клиентите. „Насоките ще бъдат ужасни. Очакваме насоките да отслабнат още повече в бъдеще и да има повече ревизии в посока надолу."

За Майкъл Уилсън от Morgan Stanley двойният удар от свръхпредлагане на запаси на фона на забавяне на търсенето създава основния риск през този сезон на отчетите. Проблемът с инвентара е особено остър за секторите за търговия на дребно и ИТ хардуер, пише в бележка екип на Morgan Stanley. Това ще добави допълнително гориво към продължаващото забавяне на растежа на приходите, казаха стратезите.

„Неща като инвентар, разходи за труд и други латентни разходи сеят хаос върху паричния поток“, казаха стратезите.

Силният долар вреди

За стратезите в Goldman Sachs поскъпващият долар, който се насочва към шесто поредно тримесечно увеличение, създава голямо главоболие за компаниите, които извличат значителни приходи от чужбина. По-силният долар в миналото е бил свързан с по-малко продажби, пишат в бележка стратезите, водени от Дейвид Костин, посочвайки Levi Strauss & Co., които пропуснаха прогнозите миналата седмица отчасти поради скока на валутата.

Продължаващата сила на долара „би подкрепила представянето на акциите със 100% продажби на вътрешния пазар в сравнение с тези с по-висок дял на продажбите в чужбина“, казаха стратезите. Кошница от акции на Goldman, която генерира 100% от приходите на вътрешния пазар, е по-добра от тази, която получава 71% от приходите от продажби в чужбина през девет от десетте месеца до септември.

Проблемите с маржовете и данъчните промени ще създадат допълнителни предизвикателства, пишат стратезите на Goldman. Намаляването на инфлацията налага 15% минимален данък върху приходите от корпоративни книжа и 1% акциз върху обратното изкупуване от 2023 г.

Индексът S&P 500 се понижи с 0,7% в понеделник след спад от 2,8% в петък, докато търговците се подготвят за поредния кръг от съобщения за печалбите. Повече от 60% от 724-те респонденти в последното проучване на MLIV Pulse казват, че този сезон на отчетите ще тласне индекса S&P 500 още по-ниско. Общият бенчмарк за акции се понижи с 24% тази година.

Стратезите на Sanford C. Bernstein, Сара Маккарти и Марк Дайвър, са съгласни, като казват, че предстои още по-слаб период за американските и европейските акции, тъй като очакванията за печалба и инвестиционните потоци от фондовете за дялово участие все още не са достигнали дъното.

„Мечият пазар няма да приключи, докато влошаващата се фундаментална картина не бъде напълно отхвърлена“, пише Уилсън от Morgan Stanley в бележката.