Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Big Tech се готвят за ниски печалби и повече съкращения на работни места

Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, "Бизнес старт", 19.01.2023 г.

12:30 | 19 януари 2023
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Стремейки се да увеличат маржовете и да успокоят опасенията на инвеститорите във време на забавяне на растежа на продажбите, големите технологични фирми в САЩ се очаква да намалят раздутата си работна сила и разходи през следващите няколко месеца, обръщайки излишъците от ерата на пандемията. Това коментира Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Всяка от петте най-големи технологични компании в САЩ обаче се очаква да отчете спад в печалбите си за периода октомври-декември, докато се опитват да пренастроят в среда с високи лихви. Собствениците на Facebook Meta Platforms Inc и Amazon.com Inc се очаква да отчетат най-големи спадове.

Анализаторите намалиха общите прогнози за приходите на петте компании - Meta, Amazon, Apple Inc, Alphabet Inc и Microsoft Corp - с 5% до 561,4 милиарда долара към януари от октомври.

Големите технологични компании се очаква да бъдат сред най-големите губещи за единадесетте сектора на S&P 500, като секторът на информационните технологии се очаква да отчете спад на печалбите от 9,5%, според данните на FactSet. 

Amazon, която се очаква да отчете, че печалбата ѝ се е сринала с 38%, а приходите са нараснали с най-бавния темп от над 22 години, започна да съобщава на служителите си в сряда дали са били съкратени като част от решението си да съкрати 18 000 работни места.

Намаляването на работната сила се случва, след като търговецът на дребно нае прекалено много служители в резултат на търсенето по време на пандемията, подобно на агресивното наемане на служители от Meta, за да отговори на рязкото увеличаване на използването на социалните медии от потребителите, които са останали вкъщи.

Meta, която през ноември реши да съкрати 11 000 работни места, може да отчете 42% спад на печалбата, което е петото ѝ поредно тримесечие на спад. Компанията вероятно ще отчете и 7% спад на приходите - най-лошото ѝ представяне досега.

Петте компании средно са увеличили броя на служителите си с 45% през 2020 г. и с 20,5% през 2021 г., като Apple е наемала най-скромно.

В сряда Microsoft заяви, че ще премахне 10 000 позиции, което ще засегне по-малко от 5% от служителите ѝ. Анализаторите очакват компанията да отчете 2,4% ръст на приходите, което е най-бавният темп от около 24 тримесечия насам. Очаква се печалбата да спадне с 9%.

Очаква се приходите на Apple да намалеят за първи път от 15 тримесечия насам, тъй като основният доставчик Foxconn се сблъска с големи смущения в най-голямата фабрика за iPhone в Китай заради вълненията на работниците, свързани с ограниченията заради COVID.

Ръстът на приходите на Alphabet, която забавя наемането на служители и прави „корекции на курса", за да намали разходите, се очаква да бъде най-бавният от 10 тримесечия насам.

Повече за проблемите на Big Tech, какви нови джаджи разработва Apple в борбата си с Amazon и Google и ще се върне ли Доналд Тръмп във Facebook може да гледате във видеото.

Още новини от света на технологиите може да намерите на Investor.bg

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.