САЩ и ЕС търсят сделка за критичните минерали в надпревара за зелени инвестиции

САЩ и ЕС също се споразумяха да създадат нов механизъм за избягване на спорове относно зелените субсидии, наречен Диалог за стимули за чиста енергия

10:01 | 11 март 2023
Автор: Екип на Bloomberg
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

САЩ и Европейският съюз се стремят към предварително споразумение за доставката на така наречените критични минерали, използвани в електрически превозни средства (EV), стъпка към усилията на Вашингтон да намали глобалната зависимост от Китай за материали, необходими за технологиите за зелена енергия.

Споразумението, ако бъде финализирано, има и по-краткосрочна полза от обезвреждането на търговския спор между САЩ и Европа, като позволява на компаниите от ЕС да получат достъп до някои от предимствата, включени в масивния план за субсидиране на мерките за климата на президента Джо Байдън.

„Съгласихме се, че ще започнем работа сега с ясна цел – целта е да имаме споразумение за критични суровини, които са добити или преработени в Европейския съюз“, каза председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен пред репортери във Вашингтон в петък, където тя се срещна с Байдън за дискусии.

ЕС търси отстъпки от закона, известен като IRA, който ще предложи до 369 милиарда долара под формата на дарения и данъчни кредити през следващото десетилетие за програми за чиста енергия в Северна Америка. Фон дер Лайен каза, че някои аспекти на законопроекта ще помогнат несправедливо на американските фирми и търси изключение за европейските компании.

„Насочваме нови инвестиции за създаване на индустрии и работни места за чиста енергия и се уверяваме, че разполагаме с вериги за доставки на двата континента“, каза Байдън по-рано в петък. „Идеята е в основата на нашия Закон за намаляване на инфлацията. И това е в основата на вашия индустриален план за Зелена сделка.“

Белият дом дава приоритет на достъпа до минерали като литий, никел и кобалт, необходими за батериите за електрически превозни средства, докато прокарва амбициозен план за климата. Това включва както насърчаване на използването на електромобили, така и изграждането на тези автомобили и техните вериги за доставки в САЩ.

Това изисква цялостна промяна на поколенията в американското автомобилостроене и производство, както и увеличаване на доставките и технологиите, доминирани от Китай, който САЩ виждат като свой основен конкурент и ненадежден търговски партньор.

„Огромно“ търсене

„Глобалното търсене на тези минерали през следващите години ще бъде огромно. И ние сме силно зависим от Китай“, каза министърът на финансите Джанет Йелън по-рано в петък по време на изслушване в Конгреса. „Една от целите на IRA е широко укрепване на веригите за доставка на тези критични минерали и тяхната обработка.“

Споразумението с ЕС, което тя каза, че се обсъжда и с Япония, ще „позволи на нашите близки съюзници също да допринесат с минерали и тяхната обработка, които биха били допустими за използване в електрически превозни средства, които се сглобяват в Северна Америка“.

САЩ и ЕС също се споразумяха да създадат нов механизъм за избягване на спорове относно зелените субсидии, наречен Диалог за стимули за чиста енергия, се казва в изявление. „И двете страни ще предприемат стъпки, за да избегнат всякакви смущения в трансатлантическата търговия и инвестиционните потоци, които биха могли да възникнат от съответните им стимули“, казаха те.

САЩ и ЕС също планират да постигнат споразумение за устойчиви доставки на стомана и алуминий до октомври, друга инициатива, насочена към изолиране на Китай, огромен доставчик на двата материала.

Ограничение на износа за Китай

Изявлението засяга и други усилия, които САЩ и ЕС предприемат, за да ограничат износа на определени технологии за Китай, които напоследък са доминирани от оборудване и ноу-хау, необходими за производството на полупроводници.

„Ние засилваме сътрудничеството си, за да предотвратим изтичането на чувствителни нововъзникващи технологии, както и на други артикули с двойна употреба, към дестинации, които предизвикват загриженост, които прилагат стратегии за цивилно-военен синтез“, казаха те. „Нашите съответни съществуващи контроли, свързани с износа, входящите инвестиции и изследователското сътрудничество, са основни инструменти и трябва да бъдат надградени, за да съответстват на променящата се геостратегическа среда.“

Фокусът на Закона за намаляване на инфлацията върху стимулирането на американската индустрия разгневи търговските партньори от Азия и Европа, които видяха, че той ги отстранява от американския пазар, особено за автомобили. Той включва доходоносен потребителски данъчен кредит от $7500 за електромобили, които отговарят на определени изисквания.

Сделката за критични минерали ще предостави на ЕС еквивалентен статут на американски партньор за свободна търговия съгласно закона, позволявайки произведените в Европа компоненти или материали за батерии да се използват в електромобили, отговарящи на условията за данъчни кредити в САЩ. Министерството на финансите също сигнализира, че европейските превозни средства, използвани с търговска цел или на лизинг, ще отговарят на изискванията, което също облекчи напрежението между съюзниците.

Съюзниците планират незабавно да започнат преговори за сделка „с цел да се даде възможност на съответните критични минерали, добивани или преработени в ЕС, да се отчитат към изискванията за чисти превозни средства в раздел 30D за данъчен кредит за чисти превозни средства на IRA“, казаха те в изявление.

„Този вид споразумение ще допринесе за постигането на нашите споделени цели за увеличаване на нашето производство и обработка на минерали и разширяване на достъпа до източници на критични минерали, които са устойчиви, надеждни и без трудови злоупотреби“, казаха те. „Необходимо е също така сътрудничество, за да се намалят нежеланите стратегически зависимости в тези вериги за доставки и да се гарантира, че те са диверсифицирани и развити с доверени партньори.“

Прилагането на закона и умиротворяването на Европа, междувременно, си навлече гнева на Конгреса, който постави под съмнение правомощията на Белия дом да използва сделка за минералите като еквивалент на търговско споразумение. Освен това членове, включително сенатор Джо Манчин, осъдиха всякакви усилия да се позволи на неамерикански компании да се възползват от закона. Това включва китайски фирми, които доминират в EV индустрията, участващи в съвместни предприятия, базирани в САЩ, като планираното общо предприятие за батерии на Ford Motor Co. с Contemporary Amperex Technology Co. в Мичиган.

Въпреки че мненията в ЕС се смекчиха относно ефекта, който IRA ще има върху европейските компании, някои служители все още предупреждават, че части от закона са дискриминационни по природа и биха могли да отклонят инвестициите в чисти технологии от блока.

Някои представители на Европейската комисия казаха, че американският закон ще изгради „нова индустриална екосистема“ и представлява опасност за конкурентоспособността на Европа, според първоначалната оценка на закона, видяна от Bloomberg. Той също така идентифицира повече от 25 милиарда долара разходи на компаниi, насочени към САЩ и Китай, а не към Европа.

Фон дер Лайен предложи индустриалния план за Зелената сделка, който включва опростяване на регулациите и ускоряване на издаването на разрешителни за нови проекти, като начин ЕС да се конкурира със САЩ.